23:32 / 26.03.2024 Экономика

Українці стали більш заощадливі

Під час покупок 65% респондентів обирають дешевші бренди за підрахунками дослідницької компанії Gradus Research, а 32% споживачів також відмовилась від брендів, які завжди купувала, внаслідок необхідності пошуку оптимальної вартості.

В топ-списку придбань – їжа та ліки. Ці ж продукти є обов'язковими для споживання і менша частина покупців на них економить. Також майже дорівнюють по рівню споживання витрати на освіту та на обслуговування транспорту, включно з придбанням пального.

Українці стали більш схожими за звичками на європейських споживачів і почали заздалегідь планувати покупки. Наприклад, 73% постійних покупців різноманітних товарів планують придбання завчасно.

“Бачимо ще більшу раціоналізацію споживання і зростання прихильності до українського виробника. Це закономірні явища, адже їм передувало усвідомлення громадянами довгого марафону війни, відповідно, зростає заощадливість”, коментують в дослідницькій компанії результати дослідження споживчих настроїв. Окрім потреби виживання спрацьовує також фактор необхідності придбання товарів українських споживачів. Така тенденція, тобто прихильність до місцевих брендів, спостерігається у різних країнах, а тепер стала вагомим фактором вибору і в Україні.

Опитування було проведене дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст розміром понад 50 000 жителів у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту і регіону, за виключенням тимчасово окупованих територій та територій ведення активних бойових дій. Період проведення поля: 11-13 березня 2024. Розмір вибірки: 1045 респондентів.

Бізнес більше ніж вдвічі скоротив асортимент товарів по всьому світу, щоб зосередити споживачів на кращих пропозиціях та оптимізувати прибутки. експерти говорять про тенденцію, що вже охопила найбільших виробників глобального рівня. Глобальні компанії за декілька років стрімко скоротили обсяги асортименту товарів, які пропонують на ринку. Нових товарів у 2023 році від глобальних постачальників продукції можна було побачити не більше 2%. Ще 2019 року такий показник був на рівні 5%, пише АР.

Підготувала: Ніна Петрович