03:21 / 12.03.2024 Экономика

Бізнес у відчаї від свавілля податкової і силовиків

Бізнес в Україні вже знаходиться у відчаї і готовий публічно говорити про тиск на підприємців з боку податкової та силовиків. Для того, щоб ситуація змінилася, влада повинна бути більш відкритою. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив член Ради товариства у The Aspen Institute Kyiv, директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

"Так, бізнес сьогодні знаходиться у вкрай тяжкому становищі, і через війну, і через тиск. Ми пам’ятаємо і кейс Мазепи, ми пам’ятаємо, що ініціатива Маніфест 42 з’явилася не просто так, а тому що бізнес відчуває на собі великий тиск. Це і правоохоронці, які вимагають корупційну ренту, і податкова, яка блокує податкові накладні, яка не повертає ПДВ і створює велику кількість перепон для ведення бізнесу. І при цьому бізнес допомагає армії, зберігає робочі місця, сплачує податки", - зазначив Амелін.

Він додав, що тиск на бізнес викликає серйозні ризики, адже 70% працевлаштованих українців працюють у приватному секторі.

"І це призводить до того, що бізнес готовий вже не мовчати, а публічно відстоювати свої права", - додав Амелін.

Експерт підкреслив, що невдоволення підприємців зростає, і бізнесу вже немає чого втрачати.

"Велика кількість бізнесу втратила виробництво, свої можливості, обіговий капітал – майже все. І влада не допомагає – а тільки створює проблеми, тому бізнес у відчаї і вже готовий прямим текстом називати силовиків внутрішнім ворогом, який допомагає зовнішньому ворогу", - сказав Амелін.

На його думку, влада повинна бути більше відкритою до діалогу з бізнесом, а також їй слід звернути більше уваги на регіональні об’єднання підприємців і допомагати їм. Амелін нагадав, що в кінці січня відбулася зустріч віцепрем'єр-міністра Юлії Свириденко із представниками бізнесу, на якій, за його словами, підприємці озвучили 13 основних вимог.

Водночас Амелін сумнівається, що Рада з питань підтримки бізнесу при Президентові зможе кардинально змінити ситуацію з тиском на бізнес, адже перелік питань, якими вона планує займатися, надто вузький.

"Те, що було озвучено Зеленським, воно стосується зміни закону про БЕБ і короткий трьохмісячний мораторій на перевірки, усе. А цього не достатньо, тому ця ініціатива - це добре, але я вважаю, що вона не змінить ситуацію, і кейсів таких, які були із Мазепою, буде багато. За два місяці закінчиться мораторій – і повірте, ви побачите ще десятки Мазеп, і силовики будуть рухатися дуже швидко, щоб ніхто не встиг поскаржитися публічно", - зазначив Амелін.

Підготувала: Ніна Петрович

ТЭГИ: