13:53 / 06.03.2024 Экономика

Єврокомісія запропонувала змінити угоду про "транспортний безвіз" з Україною

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Європейська комісія пропонує продовжити угоди з Україною та Молдовою про автомобільні перевезення. Внесли зміни до домовленостей з Україною. Про це йдеться в повідомленні на сайті Єврокомісії.

План містить оновлення угоди з Україною "з метою покращення її практичної реалізації та правозастосування, зберігаючи при цьому її цілі та сферу дії".

Єврокомісія підписала перші угоди в червні 2022 року, а потім продовжила їх до кінця червня 2024 року. Вони надають українським, молдовським і європейським перевізникам двосторонні права на перевезення територіями один одного.

У ЄК наголосили, що оскільки традиційні транспортні маршрути в регіоні порушені або закриті через агресивну війну росії проти України та недоступність до Чорного моря як традиційного торговельного шляху для двох країн, продовження угоди принаймні до кінця 2025 року допоможе убезпечити ланцюги постачань.

"На основі обміну інформацією з державами-членами, Україною та зацікавленими сторонами Комісія врахувала уроки, отримані під час імплементації поточної транспортної угоди між ЄС та Україною. Хоча обсяг угоди залишиться незмінним, Комісія пропонує оновлення, щоб полегшити її імплементацію та виконання державами-членами", — зазначається у дописі.

Зокрема, пропозиція передбачає:

  • зробити обов’язковим наявність документів, які підтверджують, що транспортний оператор належним чином уповноважений здійснювати міжнародні перевезення, і що перевезення здійснюється відповідно до угоди;
  • зробити обов’язковим наявність спеціальних документів, які засвідчують, що операція без вантажу безпосередньо пов’язана з транзитною або двосторонньою операцією, як того вимагає угода;
  • посилити дотримання операторами автомобільних вантажних перевезень зобов’язань, пов’язаних з операціями, дозволеними угодою, боротьбу з шахрайством та підробкою водійських документів, а також з правопорушеннями, пов’язаними з безпекою дорожнього руху: такі правопорушення можуть призвести до відкликання ліцензії;
  • додати нове запобіжне застереження: якщо на національному ринку автомобільних перевезень у певному географічному регіоні спостерігається значне порушення, яке може бути пов’язане з угодою, дія угоди може бути призупинена в цьому географічному регіоні.

В ЄК акцентували увагу, що ці заходи сприятимуть реалізації угоди без шкоди для взаємної вигоди.

"Угода була дуже позитивною як для ЄС, так і для України, дозволивши значно збільшити їхній експорт на ринки одна одної. Угода з Україною, як і з Молдовою, також мала важливе значення для підтримки “шляхів солідарності", — зауважує Єврокомісія.

Підготував: Сергій Дага