21:06 / 16.02.2024 Экономика

"Слуги" попереджають українців про зміни в системі соцвиплат через брак коштів

Чинна система соцдопомоги є частиною "радянського спадку" і має бути переглянута

У “Слузі народу” заявили, що чинна система соціальної допомоги в Україні є частиною “радянського спадку” і має бути переглянута з огляду на брак коштів в умовах війни. Однак зменшення соціальних гарантій суперечить Конституції і може викликати несприйняття громадян.

Про це нардеп від “Слуги народу”, голова Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха розповів у інтерв’ю “Укрінформу”.

“Я вважаю, якісь соціальні послуги держава має продовжувати надавати, але обсяг їх… напевно має бути скорочений. І, мені здається, в умовах і дефіциту бюджету, і зниження допомоги ми, напевно, будемо переглядати це. Тобто має бути створена інша, більш збалансована система, яка враховує нові реалії, а не реалії 80-90-х років”, – переконаний Наталуха.

При цьому народний депутат визнав, що зменшення соціальних гарантій суперечить Конституції і може викликати несприйняття громадян. “Це радянський спадок. Він закарбувався у Конституції, на жаль, де чорним по білому написано, що Україна – це соціальна держава, і купа соціальних гарантій. Перше, що нам розкажуть з вами, – що ми діємо неконституційно, забираючи соціальні права громадян”, – вважає Наталуха.

Тим часом, Міністерство соціальної політики розробляє проєкт нового Соціального кодексу, який передбачатиме глобальне переформатування системи соціальних пільг в Україні і зменшення витрат держави на “соціалку” у майбутньому, розповідала очільниця міністерства Оксана Жолнович у жовтні минулого року.

“Тобто я не хочу сказати, що виплати у всіх заберуть, або що всіх позбавлять, і ми не матимемо соціальних виплат… Але кожна виплата має бути оцінена на її адекватність. І якщо вона нічого за собою не несе, а просто так історично склалася, то, очевидно, вона має бути переформатована на щось інше, на якусь підтримку, яка буде людині справді потрібна і дієва. Ось це і є новий суспільний договір”, – пояснювала очільниця Мінсоцполітики.

У січні Жолнович заявляла, що у Державному бюджеті України на 2024 рік достатньо коштів для видатків на усі соціальні виплати у країні.

“Нема потреби хвилюватись, тому що ми сьогодні забезпечені коштами для покриття соціальних видатків. У кінці листопада, ми, як міністерство, підписали угоду зі Світовим банком, яка передбачає кошти на покриття усіх наших соціальних допомог”, – сказала посадовиця.

Вона запевнила, що, відповідно, усі соціальні допомоги є чим покривати, і питання щодо цього не виникатиме.

Як відомо, 1 січня в Україні змінилися деякі соціальні показники. Прожитковий мінімум, який не змінювався з грудня 2022 року, наразі становить 2920 грн (було 2589 грн). Зростання прожиткового мінімуму спричинило збільшення розміру низки соціальних виплат.

Мінімальна пенсія в Україні зросла із 2093 грн до 2361 грн, максимальна – з 20 930 гривень до 23 610 гривень. Індексацію всіх пенсій заплановано провести з 1 березня. Цього року її мають провести за новою бальною системою, щоб зрівняти виплати громадянам, які вийшли на пенсію у різний час.