10:24 / 13.02.2024 Экономика

Польські страйкувальники блокують п’ять КПП

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Польські фермери станом на ранок 13 лютого заблокували п'ять пунктів пропуску на кордоні з Україною. У чергах стоїть понад тисяча вантажівок.

Про це розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

За його словами, ще вчора, 12 лютого, до 10:00 польські фермери блокували два напрямки: "Ягодин" і "Рава-Руська". А вже після 10:00 вони відновили блокування "Шегині" та розширили географію своїх дій на напрямках пунктів пропуску "Устилуг" та "Угринів".

"Фактично, це 5 напрямків, де на території Польщі блокується рух для вантажівок", – розповів речник ДПСУ.

Він повідомив, що пропускається невеличка кількість вантажівок. Фактично за годину можуть пропускати по кожному з напрямків 1-2-3 автівки як в бік Польщі, так і на виїзд.

"Все залежить від організаторів та учасників, їх бажання пропустити автомобілі через свої умовні місця, де вони блокують рух. На щастя, не блокується рух для інших категорій транспорту. Легкові автомобілі та автобуси вільно перетинають кордон в обох напрямках", – сказав Андрій Демченко.

Яка черга на українсько-польському кордоні станом на зараз

Щодо черг, то станом на сьогоднішній ранок на всіх цих 5 напрямках в чергах перебувають десь 1250 вантажних транспортних засобів, розповів Демченко. Найбільше навпроти "Ягодина" і "Рави-Руської".

Краща ситуація у напрямку пунктів пропуску "Устилуг" та "Угринів", там практично черги відсутні.

Але кожен пункт пропуску має свої особливості. Бо десь можуть перетинати кордон вантажівки вагою понад 7, 5 тонн. Тобто великі транспортні засоби. До прикладу, у напрямку пунктів пропуску "Устилуг" та "Угринів" можуть перетинати кордон вантажівки менш як 7,5 тонн, які перевозять вантажі, або ж порожні вантажівки вагою понад 7, 5 тонн.

За словами Андрія Демченка, черга збільшується.

Підготував: Сергій Дага