11:55 / 25.01.2024 Экономика

Камбін заборонив продавати в Україні пальне стандартів Євро-3 і Євро-4: чим це загрожує ринку

Уряд України заборонив продаж пального, яке не відповідає екологічному стандарту Євро-5: що це означ

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Уряд припинив продаж пального, яке не відповідає екологічному стандарту Євро-5. Цю інформацію оголосив Тарас Мельничук, представник уряду у Верховній Раді, через свій Telegram-канал, повідомляє Enkorr.

"Внесено зміни до Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив, зокрема в частині відновлення дії вимог до якості пального на рівні не нижче за Євро-5", — заявив Мельничук, повідомляє "СтопКор".

Також були відновлені вимоги щодо заборони продажу етилованого бензину та встановлення вимог для палива, що використовується у транспортних засобах та техніці, включаючи судна внутрішнього плавання, трактори для сільськогосподарських та лісогосподарських робіт, а також рекреаційні судна.

Варто зауважити, що у березні 2022 року Кабмін дозволив обіг палива екологічного стандарту Євро-3 і Євро-4. Передбачалось, що дана норма діятиме до припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Експерти ринку вбачають у таких кроках уряду спробу "узурпації" ринку під "гарним приводом". Зокрема, таку думку висловив в авторському блозі у виданні "Обозреватель" бізнесмен Дмитро Леушкін.

"Заборона Євро-3 та Євро-4 під приводом, щоб росія не постачала. Вона вже давно нічого не постачає, і особливо Євро-3 і Євро-4 й не постачала ніколи. Це робиться, щоб поставити всі НПЗ, окрім Укрнафти, поза законом, що прибере конкуренцію за закупівлю сировини, знизить закупівельні ціни та зробить Укрнафту повністю монополістом за демпінговою ціною. Ніхто з ринку тягатися за ціною не зможе", – написав він.

Варто нагадати, що на початку липня 2023 року українські урядовці повернули довоєнне оподаткування пального (із початком повномасштабного вторгнення Кабмін знизив ПДВ на цей ресурс з 20% до 7%, що дозволило подолати кризу на паливному ринку). Податки збільшили собівартість продукції, але допоки лишалося дешевше пальне, закуплене заздалегідь, українські АЗС намагалися стримувати ціни від різких стрибків угору.

Таким чином, в контексті залежності нашої країни від імпортного палива (наразі Україна, через російські обстріли Кременчуцького НПЗ не має достатньо власних потужностей нафтопереробки, а будівництво нових заводів потребує часу), останні новації можуть негативно позначитись на цінах пального. А своєрідна "монополія" Укрнафти, яка може виникнути на цьому тлі, може призвести до витиснення з ринку міні-НПЗ, які фактично врятували вітчизняний ринок під час кризи на початку війни.

Своєю чергою, такий удар по індустрії спричинить звільнення великої кількості працівників галузі (ідеться не лише про НПЗ та мережі АЗС, а й про обслуговуючі, логістичні, дистрибуційні компанії тощо) та втрату великої кількості робочих місць. І все це – у розпал повномасштабної агресії рф та в скрутний для економіки період.

З цього питання "СтопКор" вже готує офіційні запити у всі профільні інстанції. Адже зміна "правил гри" на паливному ринку під час активних бойових дій в Україні викликає багато питань.

Нещодавно ми повідомляли, що в Україні бензин стає дешевшим. За останню добу ціна бензина впала на 6 копійок, тепер ціна на пальне – 50,9 грн/л. При цьому, за даними Консалтингової групи "А-95", великі мережі продають паливо по 47,49-56,99 грн/л. Відповідно, на ринку різниця у вартості пального складає 9,5 грн/л.