04:40 / 04.01.2024 Экономика

Фінансисти в Україні живуть так, ніби війни нема, або вона їх не стосується, - думка

Вітчизняні банкіри повинні фінансувати оборонну промисловість країни, переконаний партнер Національної антикризової групи, політтехнолог Тарас Загородній.

"Українські фінансисти чомусь думають, що війна їх не стосується. Вони відверто поводять себе так, наче в країни немає війни. Нацбанк починає розповідати, що він не може зробити цільову кредитну емісію. Але вони брешуть, тому що у 2022 році вони надрукували 400 млрд гривень і вклали в економіку. Є питання до фінансистів. Банки відверто не хочуть кредитувати оборонку. Тобто кредит на машину й квартиру можна отримати, а дати грошей на оборонку, в них немає", - наголосив Загородній.

За словами політексперта, 60% банківської системи перебуває в державних руках.

"Кабмін має задавати банкірам ці питання. Якщо банкіри не хочуть фінансувати оборону країни, то питання: навіщо такі банкіри, і чому вони не у в'язниці за протидію ЗСУ? Коли потрібно фінансувати оборонку, то в них раптом з'являються ризики. Немає у них ризиків! Ризики є у воїнів на фронті, у сімей, які втрачають близьких. Триває шалене недофінансування сектору економіки. Нацбанк може різними шляхами змусити банки кредитувати економіку. В чому проблема кредитувати промисловість?" - додав Загородній.

Підготувала: Ніна Петрович