20:47 / 21.12.2023 Экономика

В січні та лютому в Україні майже не буде грошей, - міністр

Є ризики з надходженням фінансування, тож уряд планує активізувати внутрішні ресурси для покриття видатків, сказав міністр фінансів України Сергій Марченко під час виступу на огляді макроекономічних прогнозів на 2024 рік від «Центру економічних стратегій».

Він впевнений, що потреба у фінансуванні на 2024-й буде закрита у передбаченому обсязі. Але є питання щодо ритмічності та вчасності надходження коштів. Зокрема, є ризики в січні-лютому, тому що в ці місяці «поки що ухвалених рішень недостатньо для того, щоб ми самостійно змогли впоратися».

За словами Марченка, вже зараз працює механізм «плану Б», і Україна буде «максимально наближати ті ресурси, які внутрішньо можна наблизити», на січень-лютий. Йдеться про авансовану сплату дивідендів, збільшення обсягу запозичень та інші заходи.

«Ситуація не є критичною. Просто є розуміння, що в цей період нам потрібно буде максимально покладатися на внутрішній ресурс. У нас є нормальна, конструктивна кооперація з Нацбанком. Я думаю, що ми спільно, безболісно виконаємо всі необхідні заходи, щоб профінансувати потреби у видатках», — сказав Сергій Марченко.

Він зазначив, що потенційні ризики на наступний рік є поки що «недостатньо дослідженими». Зокрема, йдеться про ризик необхідності збільшувати видатки під військові потреби.

Марченко зазначив, що сектор безпеки та оборони формує найбільшу невизначеність, оскільки не можна знати «у який момент комусь чогось не вистачить».

«Сказати, що військові потреби ми забезпечили повною мірою, я не можу. Але сказати, що ті кошти, які є — це максимум того, що ми можемо надати, — це правда. Максимум, який ми змогли передбачити на сектор безпеки й оборони, ми вже передбачили. Якщо не буде якихось особливостей, то ситуація [буде] під контролем і можна все профінансувати», — сказав міністр.

За словами Марченка, поки що ситуація з фінансуванням у 2025 році виглядає складнішою, ніж у 2024-му.

«Немає зараз необхідності посипати голову попелом, але ситуація у 2025 році, на це час, виглядає складнішою, ніж у 2024-му. Тому зараз ключовим чинником над яким потрібно було б попрацювати, — це зрозуміти наші можливі очікування на 2025 рік», — сказав міністр.

Він додав, що поки що очікування важко спрогнозувати без чіткої картини 2024 року: «Сподіваюся, у січні, можливо наприкінці лютого, у нас буде більш чітка картина щодо фінансування. Ми очікуємо рішення і в США, і в ЄС щодо допомоги Україні. Ну й далі на цій базі можемо розуміти ситуацію на 2025 рік». 

За словами Марченка, у питанні довгострокового фінансування очікують на Ukraine Facility — програму ЄС, за якою Україні для підтримки впродовж 2024–2027 років виділять 50 мільярдів євро.

Протягом року уряд також буде працювати з партнерами, щоб забезпечити фінансування 2025 року.

«Це не просто. Електоральні цикли зміщують акценти з України на інші проблеми, зокрема внутрішні. Але ми працюємо. Є сподівання, що ми зможемо замістити певні джерела іншими», — сказав міністр.

Підготувала: Ніна Петрович