09:09 / 02.10.2023 Экономика

Західні чиновники корумповані: Фаріон про успіх компанії "9 вал"

Росії вдається проводити успішні інформаційні кампанії проти України на Заході завдяки високій корумпованості західних політиків та бездіяльності української влади у сфері інформаційної політики. Про це у коментарі заявила екс-депутат Верховної ради України, один із лідерів Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Ірина Фаріон, коментуючи журналістам успіхи російських приватних інформаційних компаній, зокрема, «9 валу».

За її словами, наявність великої кількості публікацій у західній пресі, де Україна виставляється в негативному світлі та вихваляється Росія, мають послужити сигналом для українців: час зняти «рожеві окуляри» і зрозуміти, що Україна не має партнерів і друзів у світі.

«Ми маємо, зрештою, зняти «рожеві окуляри» із західного раю, як це було в усвідомленні певної частини українців, і зрозуміти, що немає друзів у світі, і немає навіть партнерів. Є у всіх щодо нас розрахунковий інтерес. Міжнародна політика – політика інтересу. І позитив сьогоднішнього моменту полягає в тому, що це, мабуть, чи не вперше в нашій історії інтереси Сполучених Штатів Америки та інтерес більшості країн світу збігся з нашим інтересом. У тому сенсі, що вони допомагають нам зі зброєю. Тому що вони усвідомлюють, що якщо не зупинити Москву в Україні, Москва рухатиметься до країн НАТО. І тоді неминуче країни НАТО будуть змушені воювати», - пояснила вона.

На думку Фаріон, на Заході також побоюються Україну як конкурента, тому, зокрема, дозволяють РФ проводити свою інфокампанію.

«Ті, які очолюють держави, таки розуміють, що Україна – це дуже конкурентоспроможна держава. Насамперед, у своїй здатності обробляти свою святу землю. Тому перший блок, який ми відчули, – це блок на нашу сільськогосподарську продукцію. Зрештою, Україна годує чотириста мільйонів населення. Це неабияка небезпека для них», - пояснила вона.

Коментуючи розслідування «Українських новин» щодо виявлення Telegram-каналу «Дев'ятий вал», який активно працює із західними ЗМІ та політиками, Фаріон розкритикувала владу України за бездіяльність.

«Тобто Путін усвідомлює, яким чином можна відкладати велику перемогу України. А, на мою думку, влада нічого не робить: починаючи від не заборони Московського патріархату і до буквально тижневого арешту Шуфрича, який донедавна очолював Комітет ВР з питань свободи слова. Але один Шуфрич пішов, а другий Шуфрич прийшов. Для мене між Шуфричем та Брагаром жодної різниці не існує. Тут серйозне питання до влади, яка, на мою думку, на повну силу не проводить належної інформаційної політики, власне, через те, що не залучає до цього належного кадрового потенціалу», - пояснила вона.

Екс-нардеп вважає, що в Україні необхідно максимально розповідати про те, що відбувається на Заході, про корумпування західних політиків, щоб позбавити населення будь-яких ілюзій, які називаються «вільна преса в так званому світі».

«Тобто вони це демонстрували під час війни, що їх продажність досягає небес, тому що вони тут у нас корупцію шукають, а корупція у них розквітає так, як тепер наша «бавовна» в Криму. Про неї, власне, треба говорити насамперед усередині України і працювати через посольства в різних державах. Наскільки мені відомо, колосальні московські капітали були зосереджені саме у Великій Британії, і цілком логічно, що Великобританія та її істеблішмент втратили Бориса Джонсона, який реально за своїм способом мислення не вписується в теперішні опортуністичні еліти», - пояснила вона.

Співрозмовниця переконана: наративи, що впроваджуються Росією, на Заході здатні вплинути на уми жителів тих країн і створити у них негативну картину сприйняття про Україну.

«Не ображатимемо нікого, але є маса, яка не поглиблюється, яка не зіставляє, яка не шукає джерел, а вірить таким агіткам, бо їй так легше. Тому що інша інформація обтяжує її. Інша інформація роздирає її стереотипи. А це важко, коли роздирають твій стереотип», - зазначила вона.

Резюмуючи, Фаріон назвала провальною інформаційну політику України, яка складалася протягом 30 останніх років, закликаючи владу до невідкладних реформ.