23:58 / 30.08.2023 Экономика

Українські вантажівки можуть безперешкодно їздити до Норвегії, а норвезькі до України

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури підписало протокол із Міністерством транспорту Королівства Норвегії про "транспортний безвіз", повідомляє у Facebook українське відомство.

Тепер двосторонні та транзитні вантажні перевезення будуть здійснюватися без дозволів.

"Розширюємо список країн, з якими фактично діє "транспортний безвіз" – наразі 35 держав. Раніше українські перевізники вантажів незалежно від класу екологічності транспортних засобів, могли їздити до Норвегії лише за наявності дозволу. Тепер же для вантажівок стандарту Євро-5 та вище запроваджується бездозвільний проїзд. Лібералізація вантажних перевезень діятиме щонайменше до 30 червня 2024 року", – заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Спрощений режим починає діяти з 1 вересня 2023 року. Щоб скористатись "транспортним безвізом" у перевізника має бути сертифікат, що підтверджує клас екологічності вантажівки.

Для транспортних засобів нижчого класу екологічності також залишається можливість виконувати перевезення. Українські перевізники зможуть отримати 250 універсальних дозволів та 50 – з/до третіх країн.

Підготувала: Ніна Петрович