16:20 / 26.08.2023 Экономика

Восени частка NPL у портфелях банків почне скорочуватися активніше, проте лише номінально – Андрій Волков, фінансист

Андрій Волков, засновник та керуючий партнер групи компаній «Інвестохіллс» прогнозує, що восени частка NPL у портфелях банків справді почне скорочуватися активніше. Але це відбуватиметься номінально: через «розмивання» частки токсичних кредитів у загальній сумі виданих позик, у зв'язку з подальшим списанням безнадійних боргів із банківських балансів та за рахунок заміщення списаних NPL тими кредитами, прострочення за якими ще не досягло критичної точки.

«Насправді проблемні борги нікуди не подіються», – написав фінансист у своїй колонці на порталі Delo.ua.

Так, Волков уточнив, що до списання банки вдаються далеко не завжди. Наприклад, з великими корпоративними позичальниками кредитори, як і раніше, намагаються вести діалог і вишукують прийнятні умови реструктуризації. Але тільки якщо такі позичальники не втратили активи через окупацію чи бойові дії.

«Банкам зараз невигідно запускати процедуру примусового стягнення. Адже не факт, що позичальник має ліквідну заставу. А якщо така є, з її подальшою реалізацією можуть виникнути великі труднощі. Тоді як реструктуризація – розстрочка, зниження відсоткової ставки – дає можливість позичальнику зберегти свій бізнес, а банку – отримати перспективу повернення хоча б частини суми боргу (втім, зазвичай, вона перевищує вартість застави)», – пояснює фінансист.

Є, за словами Волкова, ще такий варіант, як перекредитування чи рефінансування «старих» боргів. Тоді позичальник зможе й надалі обслуговувати кредити, а банку не доведеться їх списувати.

«Втім, подібний механізм можна застосовувати лише щодо тих кредитів, які видавалися вже під час війни під максимальний відсоток. Такі «дорогі» позики банк може перекредитовувати за пільговими ставками, щоб не допустити їхнього потрапляння до категорії проблемних. Але оскільки левова частка кредитів була видана бізнесу ще до 24 лютого 2022 року, і саме в цій категорії найбільша концентрація NPL, рефінансування в цьому випадку, на жаль, неможливе», – каже засновник «Інвестохіллс».

Загалом, за словами Волкова, чим ефективніше банки зможуть проводити роботу з проблемними позичальниками, і чим більше їм доведеться списувати NPL, тим красивішими будуть цифри, які демонструють скорочення «поганого» портфеля.

Нагадаємо, Національний банк оприлюднив статистику кредитного ринку за 1 півріччя 2023 року та дані про непрацюючі позики (NPL). У тому числі, НБУ наголосив на тому, що обсяг непрацюючих кредитів у банках у січні-червні зменшився на 7 млрд грн до 425 млрд грн, у тому числі, за червень частка NPL скоротилася на 0,2 в.п.