15:21 / 13.08.2023 Экономика

В Україні різко зростуть ціни на алкоголь

Фото: Pixabay

В Україні мають намір підвищити мінімальні ціни на алкоголь, які не переглядалися з 2017 року. Через це держава недоотримує податки, а покупців масово реалізують фальсифікат, повідомила пресслужба Мінекономрозвитку.

Уряд 9 серпня ухвалив відповідну постанову. У документі вказано, що відбудеться підвищення мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв.

Проєкт постанови зник із сайту Мінекономіки. Заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк пояснив журналістам UBR, що підвищення цін на алкоголь в Україні це питання часу.

Ймовірні показники зростання мінімальної ціни на таку продукцію:

  • вина – у 62%;
  • сидр і деякі продукти бродіння – на 61-71%.
  • шампанське та ігристі вина – на 28%;
  • віскі, ром і джин – на 25%;
  • горілка і лікеро-горілчані – на 13%;
  • коньяк і бренді – на 11-12%.

У повідомленні Мінекономіки йдеться про те, що у листопаді 2016 року було запроваджено мінімальні ціни на алкогольну продукцію. У 2017 році відбулося зростання ставок акцизного податку на переважну більшість алкогольних напоїв (горілку, лікеро-горілчані вироби, вина, коньяк, тощо).

Відбулося і зростання показників інших складових ціни. Сьогодні розмір мінімальної вартості, на думку відомства, не відповідає реальним витратам на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв на ринку.

Підготував: Сергій Дага