13:34 / 10.08.2023 Экономика

Блокування портів вплине на опалювальний сезон в Україні

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Обмеження росією доступу до Чорного моря та українських портів може не тільки ускладнити експорт українського зерна, але також і вплинути на перебіг опалювального сезону. Про це повідомляє видання "РБК-Україна".

Відомо, що Україна імпортує значну частину нафтопродуктів та вугілля, необхідного для ТЕС.

"Через відсутність моря, це вугілля їде сухопутним коридором, і це робить кожну тонну вугілля дорожчою мінімум вдвічі", - йдеться у статті. 

Журналісти видання відзначають, що блокада портів призвела до значних негативних наслідків для гірничо-металургійного комплексу та підприємств, що займаються виробництвом кольорових металів.

Згідно з даними видання, обсяг експорту титанової та цирконієвої руди та концентрату у 2022 році зменшився на 43%. Крім того, імпорт бокситів - сировини для виробництва алюмінію - зазнав падіння на 82% у 2022 році. 

"Тобто, Україна не тільки втратила можливість експортувати продукцію: ми втрачаємо можливість цю продукцію виробляти. Крім того, мільйонні втрати несуть українська трубна промисловість, яка через блокаду скоротила випуск майже на -40%, хімічна промисловість та агрохімія, які не можуть експортувати міндобрива", - йдеться у статті.

Підготував: Сергій Дага