19:05 / 18.07.2023 Экономика

Експерт прогнозує Україні важку зиму, яка, втім, буде не складнішою минулої

Через ракетні обстріли та атаки дронів, минулої зими українці жили в умовах постійних відключень світла. Зима 2023-2024 також обіцяє бути важкою, бо енергосистема серйозно постраждала, але не складнішою за минулорічну. Про це розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в ефірі телемарафону, пише «Суспільне».

«Нам точно не треба готуватися до якогось апокаліпсису. Зараз всіх залякують то атомною зброєю, то ще чимось. На те, щоб все відновити, підуть роки й роки. Але на сьогодні проводиться дуже велетенська робота: і наші міжнародні партнери надали певні фінанси, і за рахунок власних коштів підприємств», — пояснив він.

За словами експерта, «Укренерго», «Енергоатом» та всі електростанції працюють над тим, щоб підготуватися до осінньо-зимового періоду. Крім того, на сьогодні на ринку електричної енергії дещо стабілізувалася ситуація.

«І енергетичні компанії після зміни прайс-кепів з 1 липня отримують трохи більше грошей, ніж було до цього. І, в першу чергу, треба подякувати нашим збройним силам і нашим партнерам, які поставили ефективні системи ППО. Тому, я думаю, ці основні фактори і зроблять ситуацію набагато легшою, ніж минулого року щодо проходження осінньо-зимового періоду, хоча вона й буде важкою», — підсумував він.

Говорячи про додаткове обладнання, експерт сказав, що воно завозиться, створюється аварійний запас. Також в Україні значно скоротилося споживання електроенергії, що  дозволяє знизити можливий дефіцит в осінньо-зимовий період.

«Безумовно, все ми не зможемо відремонтувати, створити необхідний аварійний запас, тому що за цей стислий термін це навряд чи можна зробити. Будуть певні дефіцити в окремі години, зимові дні. До цього треба готуватись. Але блекауту та апокаліпсису я не передбачаю. Для того, щоб цього не сталося, енергетики роблять все можливе і неможливе», — наголосив директор енергетичних програм Центру Разумкова.