11:59 / 25.05.2023 Экономика

Україна повністю зупинила експорт електроенергії

Фото: pexels.com  

Станом на середу, 24 травня, Україна не здійснює імпорт та експорт електроенергії. Про це повідомляє "Укренерго".

"Відсутність експорту електроенергії з України пов’язана з необхідністю покрити внутрішні потреби країни у споживанні протягом всієї доби та забезпечити резерви на вечірні години максимального споживання", – йдеться у повідомленні.

При цьому стверджується, що зараз виробленої електроенергії вистачає для покриття потреб споживачів в Україні.

"Наявні ресурси води наразі дозволяють гідроелектростанціям працювати упродовж всієї доби, а також збільшувати свою генерацію для покриття ранкових та вечірніх піків споживання, для чого також максимально залучаються наявні в системи потужності теплових електростанцій. Втім, поступово знижується водопілля, що впливатиме на роботу гідроелектростанцій. У денні години активно працюють сонячні та вітрові електростанції", – зазначили в "Укренерго".

Зараз поступово виходять у ремонт енергоблоки атомних та теплових електростанцій. Також триває активна ремонтна кампанія на енергоблоках атомних електростанцій.

Енергетики просять українців раціонально споживати електричну енергію для стабільної роботи енергосистеми у вечірні години, а саме з 19.00 до 22.00.

"Перенесіть за можливості споживання на ранок, день або ніч, зменшіть користування потужними електроприладами саме у вечірні години. Тоді диспетчерам "Укренерго" буде легше у ці години найбільшого споживання тримати баланс між виробництвом та споживанням електроенергії, який є запорукою стабільної роботи енергосистеми", – попросили енергетики.

Підготував: Сергій Дага