10:49 / 26.04.2023 Экономика

"Ідіть уперед…" - нова акція Українського інституту дослідження російської агресії

Нещодавно новостворений Український інститут дослідження російської агресії провів черговий захід, який цього разу торкався визначення ефективних шляхів повоєнного відновлення України.

Відкриваючи цей захід, голова Інституту, народний депутат України О.Копиленко наголосив, що зараз дуже важливо відійти від загальновживаних і майже обов’язкових згадок про новий “План Маршалла” (для наших західних партнерів він давно вже став далекою історію) і вдатися до професійного обговорення цієї вкрай складної і багатопланової проблеми.

Як пише lenta.ua, модераторами виступили колишній заступник Генсека ООН, а нині - Спеціальний посланник Генерального Директора Організації правових засад міжнародного розвитку, доктор Білл Патон та директор Інституту системних статистичних досліджень, д.е.н., професор, член-кореспондент НАН України Ігор Манцуров. Слід зазначити, що вони є давніми колегами і разом працювали у гарячих точках нашої планети, реалізуючи програми ООН, спрямовані на відновлення нормального життя у країнах, зруйнованих війною.

У своїй доповіді доктор Білл Патон, який протягом останнього року якраз й опікується проблемами міжнародної гуманітарної допомоги й сталого динамічного повоєнного відновлення України, зокрема наголосив, що на початку лютого поточного року у Штаб-квартирі міжнародної Організації з міграції, Женева, відбулася зустріч керівництва основних спеціалізованих агентств Організації Об’єднаних Націй, які функціонують в Україні, з країнами та організаціями-донорами.

Як зазначив Білл Патон, у підсумковому комюніке, що його ухвалили учасники зустрічі, серед інших аспектів акцентувалася увага на досить низькому рівні координації надходження цієї допомоги, що призводить до розпорошення величезних обсягів коштів і часом неефективного їх використання.

Принагідно у своїй доповіді Білл Патон торкнувся й сучасного світового досвіду, зокрема відновлення країн Боснії і Герцоговини, Іраку, Афганістану. Він зазначив таке: "Великою проблемою, з  якою зіштовхнулися ці країни, та яка може стати критичною і для України, це буде ризик втратити контроль. Я маю на увазі, що ви можете втратити контроль над відновленням власної країни!".

Українська сторона не менш відверто поділилися власним досвідом тих проблем, з якими стикається наша країна у процесі повоєнного відновлення. Окрім того, про що відкрито пише наша преса, виявляються й дивні факти, які зрозумілі насамперед фахівцям. Виявляється, що сьогодні жодне з міністерств та відомств України у своїх “статутних” документах не має чітко визначених завдань щодо цієї діяльності. Саме тому була висловлена думка, що найбільш ефективним координатором гуманітарної допомоги в масштабах країни (слово “гуманітарна” вживалося у самому широкому сенсі) міг би виступити Офіс Президента України.

Участь в обговоренні взяли зокрема, д.е.н., професор, головний науковий співробітник Інституту економіки і прогнозування НАН Украни Олександр Шаров,  Голова правління ділової ради "Україна – Ізраїль" Олександр Павлов, академік НАПрН України Сергій Приліпко, д.ю.н., професор, керівник апарату Національної комісії з радіаційного захисту населення України Ірина Сопілко,  к.е.н., провідний науковий співробітник Інституту системних статистичних досліджень Яна Храпунова.

Як писали раніше, весь цей захід пройшов у дружній і невимушеній атмосфері, девізом якого стали слова Білла Патона: "Ідіть уперед і завжди залишайтеся попереду!".