11:59 / 12.04.2023 Экономика

Як чеська компанія Belanto Trade s.r.o. викрила багатомільярдну корупцію чиновників ОГХК та ФДМУ

ПЕРЕДІСТОРІЯ

22 березня 2023 року на офіційному сайті НАБУ з’явилася новина під назвою «Викрито злочинну організацію на махінаціях з майном ФДМУ».

«Другий епізод діяльності злочинної організації стосується «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» (100% належить державі в особі ФДМУ). НАБУ і САП встановили, що у жовтні 2020 року організатор ЗО домігся призначення «лояльного» в.о. директора АТ «ОГХК». Той, зі свого боку, на виконання вказівок «зверху» впродовж 2020-2021 років від імені держпідприємства умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) із підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами. Цей товар потім перепродали за ринковими цінами. Як встановило слідство, ільменітовий концентрат поставили підприємствам рф та натериторію тимчасово окупованого Криму».

Керував цією злочинною організацією екс-голова ФДМУ Дмитро Сенниченко, який втрозпал війни був помічений з родиною в Монако.

Хочеться наголосити на тому, що ще з 2014 року ОГХК - це одне з ключових джерел корупції в ФДМУ, адже як тільки ця структура була націоналізована, то почалося активне «вимивання» державних коштів. Але спробуємо розповісти про все це попорядку.

КОРУПЦІЯ В ОГХК: ЗАРОДЖЕННЯ

ОГХК складається з двох потужних комбінатів - гірничо-металургійного Вільногірського та гірничо-збагачувального Іршанського відповідно. До подій революції гідности ці структури належали одіозному Дмитру Фірташу, який сировину з цих комбінатів використовував для виробництва титану на своєму «Кримськомутитані» в Криму. Разом з тим, після революційних подій 2014 років та анексії Криму Фірташа було позбавлено цих активів, які перейшли під контроль держави, а саме ФДМУ. І тут починається найцікавіше.

Фірташ завжди мав вплив на ОГХК, що стосується призначення менеджменту. За допомогою фірм-прокладок йому вдавалося продовжувати постачання ільменіту до Криму, а стояли за цим лояльні керівники ОГХК.

Приміром, в2015-2016 роках «вимивання державних коштів» з ОГХК відбувалося завдяки директору Журило Р.М. тайого заступнику Перцеву Ю.В., які організували систематичний продаж ільменітового, рутилового, цирконового, дистен-саліманітового концентратів ОГХК за заниженими цінами через пов’язані іноземні кампанії-посередники Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement AG (Астрія) та Adelis Trade LLP (Великобританія) з подальшою реалізацією такої продукції іноземним суб’єктам господарювання реального сектору економіки за реальними ринковими цінами. Про це свідчить і лист від директора НАБУ Артема Ситника на Дмитра Сенниченка. Але цей лист був проігнорований головою ФДМУ. Натомість, і Журило, і Перцев так і понесли відповідальність за завдані державі збитки. Зауважимо, що вподальшому всі керівники ОГХК будуть використовувати цю схему для власного збагачення, занижаючи ринкові ціни та продаючи ільменіт через іноземніфірми-прокладки.

«Вимивання» державних коштів з ОГХК відбувалося нелише з метою збагачення керівництва цієї структури та керівників ФДМУ, які стояли за цим. Річ у тім, що ОГХК- це було одне з ключових підприємств, які хотіли виставити на приватизацію. І знецінення цього активу- це був ще один мотив діяльності. Що цікаво, починаючи з 2017 року ОГХК так і небув приватизований.

Але повернемося до Р. Журила та Ю. Перцева. Згідно з матеріалами слідства НАБУ, у період з 2015 по 2019 р. на ОГХК діяла добре налагоджена система з вимивання фінансових коштів шляхом заниження відпускних цін на продукцію, її продажу афілійованим компаніям та обслуговування всієї господарсько-економічної діяльності держпідприємства пов’язаними компаніями. Управління офшорами, їхніми рахунками та всіма транзакціями здійснювалося прямо з кабінетів ОГХК, а сам офіс держкомпанії виконував функції бек-офісу імперії Р. Журило та Ю. Перцева.

Вище в документі є цікавий перелік підконтрольних комерційних структур, через які «вимивалися» кошти з ОГХК Журилом, Перцевим & Co.

Лише одна з офшорних оборудок колишніх керівників ОГХК Р. Журило та Ю. Перцева - коштувала державі в рази більше, ніж увесь нещодавній «Сенниченко-гейт». Так, сума неповернення коштів компаніями Defessa Trans FZE та Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement AG у 3,5 рази перевищує сукупний збиток по усій справі колишнього керівника ФДМ Д. Сенниченка та є у 15 разів більшою за суми зловживань 2021-2022 р.р. на ОГХК у цій справі.

Чому ніхто з цих двох персонажів, які протягом чотирьох років «вимивали» державні кошти з ОГХК не був покараний правоохоронними органами? Питання риторичне.

ЯК ЧЕСЬКА КОМПАНІЯ BELANTO TRADE S.R.O. СТАЛА ЗАРУЧНИКОМ СХЕМ ОГХК

ОГХК має 4% світового видобутку титанової продукції. З огляду на це, з цією компанією хоче співпраювати безліч компаній-трейдерів. Однією з таких виступає празька BELANTO TRADE s.r.o., яка при Артурі Сомові почала співпрацю. Зауважимо, що чеська компанія закупала ільменіт за ринковою ціною, і це комусь дуже не сподобалось. Особливо в рамках підготовки ОГХК до великох приватизації.

В середині грудня 2020 року український інформаційний простір розірвала новина щодо потенційного відновлення постачання ільменіту до окупованого Криму. Більше того, саме BELANTO TRADE s.r.o. була абсолютно безпідставно звинувачена в цьому. При цьому нагадаємо, що чеська компанія підписала в абсолютно законний спосіб контракт з ОГХК і діяла транспарентно в дусі європейських компаній.

Цікаво, що підставою для інформаційного вкиду став лист від СБУ, в якому начебто говорилося про розвантаження ільменіту в порту Феодосії, який був видобути на Іршанському гірничо-збагачувальному комбінаті. Заступник голови компанії Тетяна Гогенко написала надати пояснення. Чехи, у свою чергу, будучи європейцями достатньо вичерпно відповіли. Ось ці листи.

Генеральний директор BELANTO TRADE s.r.o. Мирослав Шилган в офіційному листі ОГХК чітко повідомив, що кінцевим покупцем ільменіту виступає споживач з Азії. Варто зазначити, що ОГХК відповідно до листа СБУ призупинило постачання ільменіту чеській компанії, зірвавши контракт європейської компанії з азійським контрагентом. Більше того, ОГХК почала не лише дискредитацію самої себе такими діями, але й всього економічного ринку ільменіту. Європейські та світові компанії, які хотіли б працювати з українською ОГХК просто не мають гарантій, оскільки в будь-який момент за замовним ФПГ листом СБУ може розірвати контракти на постачання сировини.

На нашу думку, вся проблема полягала в тому, що діяльніст BELANTO TRADE s.r.o., яка закуповувала ільменіт за ринковою ціною «заважала» відпускати його своїм афілійованим фірмам-прокладкам за заниженою ціною. В тому ж 2020 році ДБР спрямувало листа на ОГХК, в якому чітко постулювалося: «Так, службові особи Фонду державного майна України, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, діючи з метою одержання неправомірної вигоди для самих себе та підконтрольних їм службових осіб Акціонерного товариства «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (код ЄДРПОУ 36716128), діючи у змові з фактииними бенефіціарними власниками компаній «MINERALS & CHEMICALS DISTRIBUTION    Limited» (Agiou Pavlou, 15, LEDRA HOUSE, Agios Andreas 1105, Lefkosia, Cyprus), «IMMCO Trade Pte. Ltd.» (176 JOO CHIAT ROAD #02-02 SINGAPORE (427447), ООО «КЕРАМГЛАС» (пер. Харьковский, ЗбД, г. Белгород, Россия, ИНН 3123196408), а також ТОВ «KEPAMПЛЮC» (код ЄДРПОУ 35202765), ТОВ «ДВС КОМГІАЮ» (код ЄДРПОУ 20290141), ТОВ «САББІА ГPУП» (код ЄДРПОУ 35935358), ТОВ «ТАЙ - МІНЕРАЛС» (код ЄДРПОУ 37989232), ТОВ «ЮНАЙТЕД ГЛОБАЛ ЛОДЖИСТІК» (код ЄДРПОУ 42367749), ТОВ «ЗТМК» (код ЄPПOУ 38983006) та іншими невстановленими особами, впровадили злочинну схему реалізаціі Філіями «Вільногірський ГМК» AT «OГXK» та «Іршанський ГЗК» AT «ОГХК» рутилового концентрату та ільменіту вищевказаним компаніям за заниженими цінами, чим спричиняють тяжкі наслідки державі.»

Як бачимо чеська компанія в цьому переліку відсутня, адже купувала ільменіт за ринковими цінами, що може бути підтверджено відповідними контрактами.

Використання СБУ задля впливу на економічну діяльність європейської компанії -це серйозний прецедент, але, на превеликий жаль, він не одиничний в українських довоєнних реаліях. До речі, Артур Сомов писав листа на СБУ з поясненням мотивів заборони співпраці з BELANTO TRADE s.r.o., але не отримав жодної відповіді. Це наштовхує нас на думку, що СБУ було кимось свідомо використано для зриву контракту з чеською європейською компанією. Така «патріотична» діяльність СБУ не просто знищує інвестиційну привабливість України, але й створює внутрішні проблеми, оскільки зриваються контракти ОГХК з найдійними європейськими контрагентами, що готові купувати сировину за ринковими цінами. Відтак, український бюджет недоотримує кошти.

Варто також нагадати, що до Артура Сомова керівником ОГХК був Михайло Макаров, завданням якого була підготовка підприємства до приватизації. Нагадаємо, що сам Макаров в минулому - представник ОПЗЖ та одіозного Віктора Медведчука. Його радниками в ОГХК були представники потенційного покупця підприємтсва - Glencore. Це Пітер Девіс та … Тетяна Гогенко. Перший певний час був т.в.о. Голови правління ОГХК. Свого часу Пітер Девіс давав вказівки зупини відвантаження ільменіту компаніям, які виступають доброчесними учасниками ринку та працюють з ОГХК на умовах ринкових цін. Саме однією з таких компаній була й BELANTO TRADE s.r.o.

ОФІЦІЙНА ПОЗИЦІЯ BELANTO TRADE s.r.o.

Зіштовхнувшись з такою дикою поведінкою державного підприємства та його «ділків», представники BELANTO TRADE s.r.o. иступили з офіційною заявою, яка була опублікована як на сайті компанії, так і в Interfax Україна:

«Belanto Trade s.r.o. категорично заперечує безпідставні заяви ЗМІ про те, що компанія постачає ільменіт до незаконно анексованого та окупованого Криму. За контрактом ми вимагаємо від наших контрагентів гарантувати, що вони не будуть доставляти сировину до Криму. В разі порушення цього пункту, ми будемо вживати судових заходів проти наших контрагентів. Belanto Trade s.r.o. буде торгувати з Кримом лише після того, як він повернеться під законний контроль України і торгівля буде дозволена відповідно до законодавства ЄС та України.

ЗМІ почали звинувачувати Belanto Trade s.r.o. з дня, коли компанія почала торгувати з ОГХК. На основі інформації та власних припущень, Дмитро Фірташ та його однодумці публікують історії в ЗМІ, щоб завдати шкоди репутації Belanto Trade s.r.o. Їхньою мотивацією є усунення конкурента, який отримує більшу частку на ринку ільменіту. Чим більше ільменіту Belanto Trade s.r.o. постачає законним клієнтам, тим менше його буде доступно для заводу «Кримський Титан» Фірташа. І хоча вся увага зручно перенаправляється на Belanto Trade s.r.o., хтось у цей час постачає «Кримський Титан». Спроби Фірташа стримувати та шантажувати Belanto Trade s.r.o. марні. Belanto Trade s.r.o. співпрацює з відповідними органами у багатьох юрисдикціях для захисту своїх інтересів.».

Зауважимо також, що до BELANTO TRADE s.r.o. звернулися по коментар й журналісти Радіо Свобода. Крим Реалії, які вийшли з публікацією наступної новини - «Чешская компания Belanto Trade утверждает, что не причастна к поставке украинской руды на «Крымский титан». Пряма мова: «Команда Belanto Trade осуждает аннексию Крыма и вторжение в Украину, совершенные Владимиром Путиным. Belanto категорически отрицает доставку ильменита в Крым. Мы будем сотрудничать со всеми соответствующими органами по этому вопросу. Кроме того, если любой из контрагентов нарушил наше соглашение, организовав доставку в Крым, то компания Belanto будет подавать судебные иски. Мы требуем, чтобы наши контрагенты придерживались законодательных и нормативных актов ЕС».

Зауважимо також, що адвокат чеської компанії надіслав запити майже в усі правоохоронні та митні органи України із запитаннями: чи порушували чинне законодавство України BELANTO TRADE s.r.o.? Чи відкриті будь-які провадження щодо керівництва BELANTO TRADE s.r.o.? Ось отримані офіційні відповіді.

Як бачимо, BELANTO TRADE s.r.o. не порушувала жодних митних правил, і щодо чеської компанії НАБУ та СБУ не розслідуються кримінальні провадження та не здійснювалося повідомлень про підозру. Відповідно європейська компанія аюсолютно законно намагалася працювати на ринку ільменіту в Україні та стала заручником брудної інформаційної кампанії з дискредитації, адже заважала «вимивати» державні кошти з ОГХК.

Більше того, представники BELANTO TRADE s.r.o. звернулися з офіційним листом до Президента України Волоимира Зеленському, в якому окреслили ті проблеми та корупційни ризики, з якими зіштовхнулися під час кооперації з ОГХК. Натомість, від НАЗК чеська компанія отримала суто формальну відписку, про що свідчить наступний лист.

До речі, про конфлікт інтересів у Дениса Кудіна, який був на той момент першим заступником ФДМУ, а його кум Владилав Войтенко першим заступником голови правління ОГХК писали всі ЗМІ країни. Ось, показова цитата зі статті «Денис Кудин & Владислав Войтенко: кипрский офшор, большая приватизация ОГХК, конфликт интересов: «в документах фигурирует интересная кипрская компания ESTRA Capital Limited, бенефициарами и управляющими партнерами которой являются Войтенко Владислав Сергеевич и Кудин Денис Игоревич. Сегодня первый заместитель главы правления ОГХК и первый заместитель главы Фонда государственного имущества Украины ведут бизнес, владея кипрским офшором. Мало того, что наш обладатель MBA Лондонской бизнес-школы и Колумбийского университета Денис Кудин трудоустроил своего «старого товарища» Владислава Войтенко в государственную компанию, так он еще и вместе с ним организовал оффшорную цепочку по «вымыванию» денег из государственной ОГХК. Мы впервые публикуем этот документ, чтобы украинская общественность и потенциальные инвесторы, которые будут принимать участие в Большой приватизации чётко осознавали с кем они имеют дело в Украине и почему наша страна не является инвестиционно-привлекательной».

Після ФДМУ Денис Кудін став першим заступником міністра економіки України, а НАЗК так і «здійснює моніторинг та контроль за виконанням актів законодавства з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності Кудіна Дениса Ігоровича як заступника Голови Фонду державного майна України у зв’язку із наявністю в нього корпоративних прав міжнародної компанії «ESTRA Capital Limited» (номер компанії НЕ405446), зареєстрованої в Республіці Кіпр».

BELANTO TRADE s.r.o.: ФІНАЛ ІСТОРІЇ СПІВРОБІТНИЦТВА З ОГХК

Після офіційних пояснень BELANTO TRADE s.r.o. намагалася продовжити ефективну співпрацю з ОГХК. Приміром, в 2021 році представники європейської компанії звернулися до Артура Сомова з листом. В цьому листі чеська компанія зробила останню спробу закупити ільменіт за ринковою ціною відповідно до всіх європейських практик. Необхідно також зазначити, що ОГХК працює з чеською компанією BELANTO TRADE s.r.o., як і з іншими іноземними покупцями продукції ОГХК, на умовах FCA згідно з міжнародними комерційними правилами Incoterms. Відповідно до зазначених умов кінцевою точкою, в якій ОГХК постачає продукцію, є певна залізнична станція на території України. Подальший логістичний ланцюжок переміщення продукції відбувається під безпосереднім контролем та під відповідальністю іноземної компанії-покупця.

Важливо також не забувати, що ОГК, як відповідальне українське підприємство, вимагає від усіх клієнтів дотримуватися обов`язкової умови - заборони проведення будь-яких торговельно-економічних операцій на санкційних територіях, у тому території Автономної Республіки Крим. У разі виявлення невідповідності заявленим умовам до підписання контракту або встановлення достовірних фактів щодо виникнення такої умови під час виконання контракту зобов'язання сторін підлягають достроковому припиненню. За BELANTO TRADE s.r.o. такої діяльності не було помічено.

Намагання придбати ільменіт разом з європейською компанією Прехеза також завершилося нічим, адже керівництво ОГХК вирішило продати сировину своїм фірмам-прокладкам, а не реальним гравцям світового ринку за ринковими цінами.

Власне після цього чеська європейська компанія припинила будь-яку комунікацію з ОГХК, зрозумівши, що стала просто «козлом відпущення» для афілійованихкомпаній-прокладок, пов’язаних як з ОГХК, так і з керівництвом ФДМУ. По суті, «ділки» з ОГХК повністю дискредитували діяльність BELANTO TRADE s.r.o., спричинивши чеській європейській компанії значних репутаційних втрат. До речі в 2021 році про корупційні ризики Артура Сомова особисто повідомляв у доповідній записці уповноважений з антикорупційної діяльності ОГХК, де він чітко вказував, що на ринку існують пропозиції купівлі ільменіту за ринковою ціною. Але керівник ОГХК цей лист вкотре проігнорував, продовживши корупційну практику.

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ

Політика президента Зеленського щодо вилучення корумпованих олігархів та їх згубного впливу з боку державних підприємств дає результати і таким чином сприяє інтеґрації України до Європейського Союзу. Це позитивний сигнал для європейських компаній. Однак ці похвальні зусилля зриваються корумпованими чиновниками на різних рівнях адміністрації, включаючи Фонд державного майна України. Метою цих посадових осіб є саботування інтеґрації України з ЄС за для утримання російських інтересів над українською економікою через олігархів, таких як Дмитро Фірташ. BELANTO TRADE s.r.o. вдячна за постійну співпрацю та узгодження політики між Україною, Сполученими Штатами та Європейським Союзом, і вірить, що ця співпраця буде продовжувати вирівнювати умови, що дасть можливість європейським компаніям, таким як Belanto Trade s.r.o., інвестувати в Україні.

На превеликий жаль, сьогодні під час війни BELANTO TRADE s.r.o. хочуть перетворити на «козла відпущення», звинувативши увсіх смертних гріхах, однак в цій статті ми продемонстрували, що корупція в ОГХК - це ракова пухлина з розгорнутою системою метастазів, які потребують свого негайного видалення. І повісити «всіх собак» на транспаренту чеську європейську компанію, яка постійно намагалася діяти увідповідності до доброчесних європейських практик, невийде. Сподіваємося, що кейс BELANTO TRADE s.r.o. - це урок для всіх європейських компаній, які упісля воєнний час намагатимуться інвестувати в Україну.

Цей кейс наочно ілюструє той рівень корумпованості чиновницького апарату в Україні та має стати хрестоматійним, якщо ми дісйно хочемо інтегруватися до ЄС та НАТО.

Представники олігархічних фінансово-промислових груп свідомо відкрили «скриньку Пандори» щодо питання кампанії Великої приватизації та участі в ній конкурентоспроможних європейських компаній. Такі дії не просто шкодять українській економіці, а й ставлять у майбутньому питання руба її виживання. Особливо актуальною ця історія стає в рамках неоголошеної підступно війни росії з Україною.

Сподіваємося, що НАБУ у своєму об’єктивному неупередженому розслідуванні розставить всі крапки над «і», а відповідальні особи, які реально «вимивали» державні кошти з ОГХК будуть покарані відповідно до чинного законодавства України.

Автор: Валерій Полюхович, політолог