11:40 / 05.04.2023 Экономика

Сподіватися на швидку та масову "відбудову" немає причин, – фінансовий експерт

Фото: ua.depositphotos.com

Сподіватися на швидке та масштабне відновлення України немає підстав. Про це заявив у Facebook фінансовий експерт Ерік Найман.

Свою думку він ґрунтує на опублікованому нещодавно прогнозі Міжнародного валютного фонду.

Якщо уважно прислухатися до того, що говорить головне джерело грошей для України (МВФ - ред.), то складно помітити багато позитиву...

За очікуваннями МВФ, які були узгоджені з Урядом України та з НБУ, "неймовірна відбудова" протягом наступних 5 років дозволить Україні вийти на рівень у 83% від ВВП 2021 р. - не радісні перспективи. При 70% в цьому році.

Якщо поглянути глибше, то основу цього зростання забезпечать споживчі витрати громадян, вони у 2027 р. вийдуть на рівень 93% від 21 р. (на зображенні).

Але ж програми відбудови мають йти через канали урядових витрат або інвестицій, звертає увагу Найман. А прогнозується, що урядові витрати за наступні 5 років будуть лише зменшуватися і тягнути ВВП донизу.

Інвестиції трохи підтримають зростання економіки у 2024-2025 рр., але потім уже почнуть сповільнюватися.

Чи можливе таке зростання ВВП у разі програм на десятки, а то й сотні млрд дол. на реконструкцію житла, інфраструктури, відновлення заводів - НІ.

4%-ве зростання ВВП після його провалу на 30% - це ніяке не швидке відновлення. ВВП це ж показник діяльності за рік. І тут варто пам’ятати, що війна знищила не тільки "нормальну діяльність", а й наявний капітал: житло, склади, мости, та навіть сільськогосподарську землю та ліси. І відновлення цього всього, потребує багато "діяльності".

Саме тому повоєнні економіки можуть зростати дуже швидко, адже їм необхідно відновити те, що й так вже було і що вони вміли робити до цього, вважає економіст.

Ніякої зради, й добре що набрав чинності новий меморандум з МВФ, який вимагає від України проведення реформ.

Але сподіватися на швидку та масову "відбудову" немає причин. Тобто треба ці причини створити.

Раніше BAGNET повідомляв, що 31 березня МВФ схвалив програму підтримки України на $15,6 млрд, напередодні Україна отримала перший транш від МВФ на $2,7 млрд.

Підготував: Сергій Дага