17:14 / 20.02.2023 Экономика

Керівник "Нафтогазу" Чернишов повернув корупційну схему часів Бойка-Бакуліна

Керівництво НАК «Нафтогаз» на чолі з Олексієм Чернишовим повернуло в компанію корупційну схему часів Бойка-Бакуліна з відкатами за кожний платіж. Про це повідомляє telegram-канал «Украина сейчас».

Зокрема, чиновники повернулися до практики зупинки всіх платежів «Нафтогаза» та його дочірніх компаній. Їх випускають виключно за відкат, сума якого коливається від 10% до 40%. Відповідні сигнали отримали всі контрагенти НАКа та його дочірніх компаній.

Така сама схема працювала за часів регіоналів, коли «Нафтогаз» очолював Євгеній Бакулін, а Юрій Бойко був міністром енергетики України. За даними «Украина сейчас», і тоді, і зараз за схему відповідав Олександр Сергєєв, який наразі офіційно оформлений в НАК як помічник Чернишова.

У 2010-2014 роках Сергєєв за протекцією Бойка очолював Департамент забезпечення виробництва ДК «Укртрансгаз». Тоді всі великі і високомаржинальні тендери «Укртрансгаза» розігрували між попередньо погодженим пулом компаній. Ті натомість сплачували відкат: 30-50% від фактично отриманих ними коштів

Після звільнення з посади Сергєєв працював у бізнес-структурах Бойка, а восени 2022 року його призначили радником діючого керівника «Нафтогаза» Чернишова. В його сферу впливу увійшли найбільш фінансово привабливі «дочки» НАК: «Укргазвидобування», «Укртрансгаз» та інші.

Сергєєв сприяв зміні керівників цих компаній і заступників за ключовими напрямками на лояльних до себе. Було заблоковано оплату всіх платежів за договорами стороннього підряду та поставок товарів. Це призводить до накопичення кредиторської заборгованості і блокує фінансово-господарську і виробничу діяльність вказаних компаній.

Telegram-канал TOP ENEGRY опублікував копію листа за підписом виконавчого директора групи «Нафтогаз» Маврікія Калугіна. В ньому він, посилаючись на доручення Сергєєва, просив керівників дочірніх компаній у строк до 9 січня 2023 року надати повну інформацію по всім діючим договорам, по яких здійснювалися проплати упродовж січня-лютого.