15:26 / 30.01.2023 Экономика

Під час війни, непомітно для суспільства, корупціонери заробили 45 мільйонів доларів

Ілюстративне фото з відкритих джерел

На тлі останніх скандалів із контрактами на постачання продуктів харчування до армії непомітним залишився ще один епізод безпрецедентної корупційної схеми, внаслідок якої, незважаючи на судові заборони та обмеження з багатостраждального Одеського припортового заводу ділки «злили» величезну партію аміаку. Про те, як відбувається розслідування цієї скандальної справи, читайте у матеріалі Lenta.UA.

Як стало відомо Lenta.UA, 26 січня співробітники Офісу Генерального прокурора та Служби безпеки України провели низку обшуків на деяких адресах учасників схеми, зокрема на АТ «Одеський припортовий завод», з якого було вивезено близько 42 тис. тон аміаку, а також на ТОВ «Придніпров’є 2021», яке організувало швидкі торги з продажу аміаку за заниженими цінами певному колу компаній та низці інших фізичних осіб, які були залучені до оборудки.

За наявною у редакції інформацією, ухвалою Шевченківського районного суду від 13.07.2022 у кримінальному впровадженні було накладено арешт на товарно-матеріальні цінності – аміак рідкий технічний – виробництва ПАТ «Тольяттіазот» у кількості 30296,308 тон та виробництва АТ «Міндобрива» - 11784,615 тон, який зберігався у режимі «транзит» в ізотермічних сховищах АТ «Одеський припортовий завод».

Варто наголосити, що арешт на аміак було накладено у кримінальній справі по несплаті податків. Його було визначено речовим доказом, а що саме головне – в судовій ухвалі було прямо заборонено відчуження, розпорядження та користуванням цим майном.

До завершення підготовки здійснення заходів з організації управління майном, товарно-матеріальні цінності – аміак рідкий технічний – у зазначеній кількості було передано в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) та відразу переданий на відповідальне зберігання АТ «Одеський припортовий завод» з можливостю самостійно визначати інші місця зберігання, що є достатньо цікавим, надзвичайним та несподіваним елементом повноважень для цього су’бєкта господарювання.

Рішення Шевченківського райсуду

Але треба звернути увагу на дуже дивні речі, про які нам розповіло джерело безпосередньо з АТ «Одеський припортовий завод», а саме: за декілька днів до появи ухвали Шевченківського районного суду, 08.07.2022 телефонограмою на адресу АТ «Одеський припортовий завод» було сповіщено про відправку залізничних аміачних цистерн у кількості 110 шт. власника – ООО «Ніка Транс Логістика» (код 40960674) під завантаження аміаком. Засновником цього підприємства згідно даних You Control є Ніка Транс Холдінг Гмбх (Австрія). Пізніше, 12.07.2022, телефонограмою було повідомлено про відправку ще 150 шт., також під завантаження.

Крім того, співбесідник розповів, що практично відразу 13-14 липня 2022 року за дорученням в.о. голови правління – директора АТ «Одеський припортовий завод» почало відбуватися відвантаження аміаку, який знаходився у митному режимі в отримані від ООО «Ніка Транс Логістика» залізничні цистерни, а також підготовка їх до відправлення на адресу ПрАТ «Азот» м. Черкаси (код 00203826) - одне з системних підприємств групи Ostchem нібито для організації подальшого зберігання. Також джерело на ОПЗ підкреслило, що завантаження та відправка вантажу відбувалась за рахунок самого заводу, що викликає додаткові питання до вже наявних з цього приводу.

Водночас, АРМА, яке мало б забезпечувати зберігання аміаку, як речового
доказу в межах рішення Шевченківського районного суду почало влаштовувати неймовірно цікаві речі. Згідно з інформацією, представники цієї організації банально передали цей аміак під продаж. У нашому розпорядженні опинилася постанова Печерського районного суду від 16 січня цього року, в якій прямо говориться про цей факт. «Відповідно до листа АРМА від 28.09.2022 №1111/6.1-20-22/6, який надійшов на адресу БЕБ України, вказані активи (аміак рідкий технічний) передано ТОВ «Придніпров’є 2021» (код ЄДРПОУ 37007216) для організації електронних торгів арештованого майна». Як же все це швидко і просто робиться, коли є бажання.

Надалі нічого несподіваного – перша партія аміаку загальною вагою 7 341,2 тони (яку за дорученням в.о. голови правління - директора АТ «Одеський припортовий завод» раніше вже завантажено у заздалегідь підготовлені цистерни) була продана з «суттєвою знижкою» ТОВ «Славна Енерго Газ» (код 44867692), яке входить до кола бізнес-інтересів холдингу Ostchem. Другим учасником торгів було ТОВ «Хім-Трейд» (код 41947222).

Показово, що продаж арештованого аміаку відбувався без використання системи «Прозорро. Продажі» за суттєво заниженими цінами, що як наразі фіксують слідчі, «спричинило тяжкі наслідки». Ми так і не змоги знайти електронне посилання на аукціони, які проводила біржа ТОВ «Придніпров’є 2021» з продажу арештованого аміаку.

Як розповіли нашому виданню джерела в правоохоронних органах, решта залишків арештованого аміаку через біржу ТОВ «Придніпров’є 2021» також розпродано – або краще сказати – розподілено – між компаніями з кола віденських олігархів – Дмитра Фірташа та Андрія Веревського, зокрема ТОВ «Райз-Схід» (код 41104731) та іншими технічними «прокладками», а слідчі дії наразі відбуваються за фактом зловживання службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди. Саме щодо кого конкретно, впевнені, що зовсім скоро дізнаємось. Чекаємо на закінчення слідчих дій.

Крім того, під час досудового розслідування правоохоронці з’ясували, що від цих оборудок нанесена дуже суттєва шкода державному бюджету на сотні мільйонів гривень, шляхом ухилення від сплати податків з розмитнення аміаку, зокрема ПДВ та мита, а на енергетичній митниці до цього часу загальний обсяг цього аміаку, якій вже фактично потрапив на внутрішній ринок України, продовжує знаходитися у режимі «транзит». Це мабуть вперше у сучасній історії ринку мінеральних добрив відбувся такий масштабний шабаш-дерибан.

А найголовніше незрозуміло те, як протистояння між ОПЗ та Фірташем несподівано переросло у плідну співпрацю. Адже ще рік до цього, у недалекому 2021 році Верховний Суд задовольнив скарги АТ «Одеський припортовий завод» і Фонду державного майна України в справі№824/241/2018 та скасував ухвалу Київського апеляційного суду від 24.04.2019, якою на вимогу кіпрської компанії Ostchem Holding Limited було визнано та надано дозвіл на виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати м.Стокгольма від 25.07.2016 про зобов’язання АТ «Одеський припортовий завод» сплатити Ostchem Holding Limited 193,3 млн. дол. США непогашеного основного боргу та 57,98 млн. дол. США, як нарахованого штрафу відповідно до ст. 7.2 контракту купівлі-продажу природного газу від 25.01.2013. Неймовірно цікаво!

Крім того, з судової справи відомо, що Верховний Суд встановив, що компанія Ostchem Holding Limited має заборгованість передпідсанкційним АТ «Газпромбанк» (єрефія) і передала цьому банку свої права за низкою договорів.

Повстає питання – хто саме, у яких кабінетах та у чиїх інтересах під час війни керує усім цим процесом?

Є сподівання, що такі нахабні корупційні схеми, з домішкою державної зради разом з їх організаторами будуть викоренені вже найближчим часом.