13:34 / 10.05.2022 Экономика

Заморожені валютні резерви росії мають піти на відновлення України, - Боррель

Фото: Жозеп Боррель /з відкритих джерел

Заморожені міжнародні резерви росії треба вилучити, щоб використати їх для відновлення України. З такою пропозицією виступив Верховний представник Європейського союзу із закордонних справ Жозеп Боррель в інтерв'ю Financial Times.

Він нагадав, що раніше у 2022 році президент США Джо Байден підписав указ, який дозволяє використати $3,5 млрд із заморожених активів Центробанку Афганістану для виплат компенсацій родинам жертв терактів 11 вересня 2001 року.

Я був би дуже за [цю ідею], тому що в цьому є логіка. Ми маємо гроші в кишені, і хтось повинен пояснити мені, чому це добре для афганських грошей і не добре для російських.

Це одне з найважливіших політичних питань на порядку денному: хто платитиме за відновлення України?

На початку російського вторгнення до України США, Євросоюз та інші країни заморозили частину міжнародних резервів рф у рамках запроваджених санкцій. За оцінками російського Мінфіну, росія не може використати майже половину своїх резервів - майже $300 млрд.

BAGNET нагадує, що США також вивчають можливість передачі Україні заморожених активів Центробанку росії. У Федеральній резервній системі США (виконує функції центробанку) заморожено майже $100 млрд російських грошей.

Підготував: Сергій Дага