10:24 / 27.04.2022 Экономика

Споживча інфляція у 2022 році становитиме близько 30%, стримати її можна збільшивши виробництво, - Андрій Волков, фінансист

Засновник та керуючий партнер групи компаній «Інвестохіллс» Андрій Волков вважає, що споживча інфляція у 2022 році становитиме близько 30%. Такий проноз він висловив у своїй колонці в Mind.

«Національний банк України зможе утримувати курс гривні досить довго, з урахуванням обсягів валютного ринку, сум міжнародної допомоги та кредитів у іноземній валюті. Але при цьому він не зможе таргетувати інфляцію, і її спіраль невблаганно розкручуватиметься», - каже фінансист.

Щоб стримати ціни та не допустити їхнього неконтрольованого зростання Андрій Волков бачить три сценарії.

«Найгірший сценарій – це різке скорочення споживання товарів. Більш «м'який» варіант – відновлення імпорту при безперервному потоці коштів з боку іноземних партнерів у обсягах, достатніх для підтримки такого імпорту. І це цілком реально здійснити, якщо вдасться досягти розблокування портів. Але найправильніший шлях – це перезапуск української економіки та виведення виробництва на рівень, який відповідатиме внутрішньому попиту», - каже фінансист.

Звісно, в умовах, які склалися, третій сценарій, за його словами, буде реалізувати непросто. Але саме він дозволить швидше подолати наслідки війни (це за умови її закінчення за 3–6 місяців) та не допустити падіння економіки в прірву.