16:50 / 31.01.2022 Экономика

Скандальний екс-генпрокурор Ярема готується викупити Яготинський маслозавод

Фото з відкритих джерел

Віталій Ярема, який у 2014-2015 роках обіймав посаду генерального прокурора України, взяв під контроль центральне обласне інформагентство на Київщині, а також готується купити Яготинський маслозавод

Про це нашому виданню повідомили джерела в Київській облраді.

Попри непублічність колишній нардеп і генпрокурор посилює свої позиції в регіоні. Після загибелі в ДТП Федора Шпига у 2020 році у компанії «Молочний альянс» почалися фінансові проблеми. Через борги у вкрай незадовільному стані опинився Яготинський маслозавод, який вже почали «розтягувати», а ціна на газ може просто зробити неконкурентним. Його хоче купити Віталій Ярема, один з небагатьох гравців у регіоні, який має значні фінансові ресурси. До того ж стало відомо, що окрім цього Ярема нещодавно взяв під контроль й інший важливий актив в області. 

Після смерті у листопаді гендиректора інформагентства «Моя Київщина» Андрія Бушовського, представник команди Яреми став новим керівником видання. За часів Порошенка Київську ОДА очолював колишній підлеглий Яреми у київському главку МВС генерал Терещук, тоді ж головою Яготинської РДА був його близький друг - ще один відставний міліціонер полковник Шмигановський. А підлеглим екс-міліціонера Шмигановського в райадміністрації як раз і був новий гендиректор видання Дмитро Загурський, теж колишній міліціонер, який після повернення з АТО працював в РДА під керівництвом Шмигановського, очолюючи вкрай важливий напрямок – юридичну службу РДА, яку голова РДА кому-попало би не довірив.

Джерела в облраді повідомляють, що Яремі поява у ЗМІ потрібна для активного повернення в політику: він продовжує очолювати обласну організацію партії Порошенка «Євросолідарність» та повернувся до переговорів з Юлією Тимошенко про імовірне входження на посаду міністра МВС у її майбутньому уряді. А у разі ж неповернення Тимошенко у крісло прем’єра, його план полягає у тому, щоб очолити міністерство внутрішніх справ у її уряді або як мінімум балотуватися на парламентських виборах від «Євросолідарності» або від «Батьківщини», від якої він уже був нардепом.

Зараз Ярема має серйозний вплив на лівобережжі Київщини, тримає під контролем низку крупних будівельних об’єктів у передмісті столиці, а також, окрім Яготинського маслозаводу, роздумує над тим, щоб викупити Обухівський паперовий комбінат у свого підшефного підприємця Крупчака, який вже остаточно поселився в Лондоні. За рахунок потужного медіа-ресурсу екс-генпрокурор планує посилювати свої зв’язки та політичний вплив у регіоні.

Нагадаємо, з постаттю Віталія Яреми пов’язано чимало скандалів. Міжнародна дорадча група Ради Європи у своєму звіті від 31 березня 2015 року відзначила, що Генеральна прокуратура України під керівництвом Віталія Яреми свідомо блокувала затримання головних підозрюваних у справі про розстріл на Інститутській. Окрім того, Генпрокуратура часів Яреми активно не займалася пошуком доказів причетності соратників екс-президента Януковича до злочинів, навіть офіційно повідомила відповідні органи ЄС, що не здійснює процесуальних дій щодо деяких членів списку санкцій ЄС.