13:19 / 06.05.2021 Экономика

"У 2020 році зафіксований найбільший за останні 20 років відтік прямих іноземних інвестицій" - Ігор Уманський

Український економіст та двічі міністр фінансів Ігор Уманський заявив, що відтік іноземних інвестицій вже більше, ніж це було в 2014 році, коли в країні почалась війна.

«Інвестори тікають з країни настільки швидко, що жодна няня не зможе їх наздогнати. У 2020 році зафіксований найбільший за останні 20 років відтік прямих іноземних інвестицій. У 2014 році, коли у нас анексували Крим та почались військові дії на Донбасі, інвестицій було більше ніж зараз.» - пише Уманський в своєму Фейсбук.

Він зазначає, що останні рішення РНБО, хоч і знаходять позитивний відгук у суспільстві, проте з юридичного боку є багато «АЛЕ».

«Рішення РНБО не є законним способом визнання чиєїсь провини або покарання винних. Це, скоріше, вибіркова показова страта. Натовп шаленіє від захвату, проте іноземні інвестори бачать зовсім іншу картину. Вони бачать країну, в якій замість робочого, системного, послідовного правосуддя, відбувається вибірковий суд Лінча, жертвою якого може стати будь-хто» - зазначає Уманський.

Крім того, такі «показові порки» є вибірковими, адже караючи одних, влада зовсім ігнорує інших правопорушників. Замість цього влада мала б зробити упор на реформі правоохоронної системи, яка б працювала не вибірково.

«Підміна правових інструментів політичною доцільністю у спосіб не передбачений законом та Конституцією є більш яскравим негативним сигналом інвесторам, навіть ніж відсутність програми з МВФ. Наприклад, в кінці лютого - першій декаді березня, одразу ж після перших санкцій РНБО, українські Євробонди обвалилися на 1000 б.п.. Втратити довіру легко. Відновити її потім значно складніше.» - підсумував Уманський.