06:24 / 06.03.2021 Экономика

Після придбання нерухомості треба оформити оренду земельної ділянки за новими правилами

В лютому 2021 року депутати Верховної Ради України врешті проголосували за законопроект, що був прийнятий за основу ще в 2015 році, – №0850 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості)».

Цим Законом буде врегульоване одне з найбільш суперечливих питань земельної сфери – «автоматичності» переходу права оренди земельної ділянки у разі набуття права власності на нерухомість, що на ній розташована.

До цього часу суди по-різному вирішували це питання: одні зазначали, що «договір оренди земельної ділянки попереднього власника нерухомого майна не припиняється автоматично, а новий власник може вимагати переоформлення права користування земельною ділянкою на себе у встановленому чинним законодавством порядку» (справа №28/5005/5627/2012 Постанова ВГСУ від 15.04.2015), інші дотримувалися протилежної позиції, вказуючи, що «при виникненні в іншої особи права власності на жилий будинок, будівлю або споруду право попереднього власника або користувача припиняється, в силу закону, без оформлення припинення права будь-якими актами та документами» (справа №910/23058/14 Постанова ВГСУ від 09.07.2015).

Найближчим часом перехід права на земельну ділянку у разі набуття права на жилий будинок, будівлю або споруду відбуватиметься наступним чином:

  • Якщо ви придбали жилий будинок, будівлю або споруду, і вони розміщені на земельній ділянці, яка перебувала у попереднього власника в користуванні – до вас переходить це право на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були в нього.
  • Якщо земельна ділянка була у нього на праві постійного користування, а ви таке право використовувати не можете, то до вас вона перейде на основі іншого речового права.
  • Протягом 10 днів з дня державної реєстрації права власності на вказану нерухомість, ви повинні звернутися до власника земельної ділянки з пропозицією передати вам у користування земельну ділянку під цим об’єктом нерухомості.
  • Власник зобов’язаний прийняти вашу пропозицію і письмово повідомити користувача земельної ділянки про перехід права власності на житловий будинок, будівлю або споруду (крім випадків поєднання попереднього власника об’єкта нерухомості і користувача земельної ділянки, на якій його розміщено, в одній особі).
  • Далі цей користувач і власник земельної ділянки протягом 30 днів (з дня державної реєстрації вами права власності на відповідний об’єкт нерухомості) зобов’язані розірвати договір користування земельної ділянки, і натомість ви з власником укладаєте новий договір.
  • Якщо земельна ділянка перебуває у постійному користуванні, орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування зобов’язаний не пізніше 30 днів з дня державної реєстрації вами права власності припинити право постійного користування земельною ділянкою та передати її у користування вам як новому власнику нерухомості
  • Якщо ці вимоги якоюсь зі сторін не виконуються, ви маєте право звернутися до суду за захистом своїх прав.