16:47 / 06.07.2015 Днепр

Лише в Києві потрібно позбавити 110 вулиць від імен комуністів-злочинців

Місцеві громади мають час до 21 листопада аби визначитись з новими назвами вулиць та міст. Опісля впродовж трьох місяців Верховна Рада ухвалить рішення про перейменування.

Нові імена київська громада підбиратиме для 110 площ, вулиць та провулків. Такі дані моніторингу Українського інституту національної пам’яті, інформує Історична правда.

На 24-ому році незалежності у Києві ще багато вулиць мають імена організаторів репресій: Дзержинського, Жданова, Калініна, Кіквідзе, Кірова, Строкача, Фадєєва, Щербакова, Камєнєва та ін. Також давно чекає свого перейменування Ленінградська площа та ще чотири вулиці, названі на честь лідера більшовиків: Ілліча, Ульянова Володимира, Леніна та Ленінська.

Так голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович впевнений, що завдяки переіменуванню вулиць та площ ми деформуємо свою сучасність у майбутнє, адже такий стан речей, коли діти йдуть до школи вулицею Леніна, а в школі вивчають на уроках історії злочинну діяльність цієї людини, то це виховує у молоді моральний релятивізм "злочини і злочинці не лише не засуджуються, їх продовжують возвеличувати".

Сьогодні кожен може на сайті Київської міської  держадміністрації проголосувати за нову назву вулиці.

Нині у процесі перейменування більше 40 вулиць. 9 червня комісія після громадського обговорення запропонувала Київраді розглянути питання про перейменування вулиці Марини Раскової, радянської льотчиці, співробітниці НКВД, у Дніпровському районі м. Києва на вулицю Євгена Сверстюка, українського письменника-дисидента.

Як відомо, до 21 листопада місцеві громади в Україні мають обрати нові або повернути історичні назви 22 містам і 44 селищам міського типу. Найбільше таких населених пунктів у Луганській і Донецькій областях, а також на Дніпропетровщині потрібно переіменувати 6 міст та містечок, включно і з обласним центром - Дніпропетровськом. Так само потрібно перейменувати Кіровоград та ще 2 містечка в області, 4 - на Одещині, 2 - у Херсонській та по одному в Запорізькій, Житомирській, Харківській та Чернігівській, Полтавській областях.