11:59 / 19.09.2023 Днепр

СБУ затримала агента фсб, який видавав себе за військового, щоб шпигувати за ЗСУ

Фото: t.me/SBUkr

СБУ провела багатоетапну спецоперацію, у результаті якої затримала "на гарячому" агента фсб у Дніпрі, повідомляє відомства.

"Для маскування розвідувально-підривної діяльності зловмисник перед виходом на завдання перевдягався у військову форму українських захисників. У зоні особливої уваги російського агента були маршрути руху залізничних ешелонів з новітньою військовою технікою, озброєнням та боєприпасами Сил оборони", – йдеться у повідомленні.

Також відомо, що він намагався виявити в районі обласного центру бойові позиції української ППО. Для збору розвідінформації фігурант регулярно об’їжджав територію міста, де фотографував українські об’єкти.

Отримані дані російський агент передавав своєму "куратору" з фсб через месенджер та за кожне виконане завдання грошову винагороду. Щоб приховати канали фінансування, він одержував кошти на банківську картку за допомогою криптовалютних операцій.

За наявними даними, агентурні розвіддані потрібні були окупантам для планування бойових операцій та диверсій, спрямованих на сповільнення українського контрнаступу в районах Вугледара та Новосілки.

Співробітники СБУ затримали російського агента під час виконання ним завдання поблизу одного зі стратегічних об’єктів у Дніпрі. Під час обшуків у нього виявлено мобільний телефон із доказами листування з агресором, а також набої до автоматичної зброї.

Наразі йому повідомили про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Поплічник вирога знаходиться під вартою, йому загрожує довічне ув’язнення. Триває розслідування.

Раніше BAGNET повідомляв, що 6 вересня СБУ затримала агента фсб, який встановлював "GPS-маячок" для наведення російських ракет на об’єкт "Укрзалізниці".

Підготував: Сергій Дага