17:22 / 15.05.2024 Происшествия

У Словаччині здійснили замах на прем'єра-популіста Фіцо

У середу, 15 травня, внаслідок стрільби після засідання уряду був поранений премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо.

Про це повідомляє Dennik N.

Інцидент стався у Гандлові, де проходило виїзне засідання уряду Словаччини. Прем'єр-міністр Роберт Фіцо вийшов на вулицю до людей і в цей час пролунали декілька пострілів.

Після атаки охорона підхопила пораненого Фіцо та повезла на автівці у лікарню. Ймовірного нападника вже затримали поліціянти. Правоохоронці оточили територію, а будинок культури евакуювали.

Читайте також: Хто такий Роберт Фіцо. Чи "поверне" Словаччина на Росію та що втрачає Україна. Пояснюємо

На офіційній Facebook-сторінці Роберта Фіцо з'явився допис, у якому представники премʼєра поділились головною інформацією. 

"Сьогодні на Роберта Фіцо було скоєно замах. Він дістав множинні поранення і нині перебуває в небезпечному для життя стані. Наразі його перевозять на гелікоптері до Банська-Бистриці, оскільки трансфер до Братислави забрав би надто багато часу з огляду на необхідність термінового втручання. Усе вирішиться в найближчі кілька годин", - йдеться у повідомленні.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудила атаку на Фіцо.

"Таким актам насильства немає місця в нашому суспільстві, вони підривають демократію, наше найцінніше спільне благо. Мої думки з прем’єр-міністром Фіцо та його родиною", - йдеться у повідомленні.

Прем'єр-міністр Чехії Петер Павел наголосив, що не можна терпіти насильство.

"Новина про стрілянину в прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо шокує. Бажаю прем’єр-міністру якнайшвидшого одужання. Ми не повинні терпіти насильство, йому не повинно бути місця в суспільстві", - йдеться у заяві.

Лідер Угорщини Віктор Орбан шокований нападом на Фіцо.

"Я був глибоко шокований жахливим нападом на мого друга, прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Молимося за його здоров'я та швидке одужання! Хай Бог благословить його та його країну!", - заявив угорський прем'єр.

Польський премʼєр Дональд Туск також відреагував на інцидент.

"Шокуюча новина зі Словаччини. Роберте, мої думки з тобою в цю дуже важку хвилину", - написав Туск.

Роберт Фіцо – словацький проросійський політик, популіст, член Національної ради Словацької Республіки. Четвертий раз обіймає посаду Прем'єр-міністра Словаччини, голова лівої політичної партії «Курс – соціальна демократія». У своїй попередній політичній кар'єрі Роберт Фіцо був членом Комуністичної партії Чехословаччини (1986-1989) і Партії демократичних лівих (1990-1999).

Підготувала: Ніна Петрович