23:15 / 24.04.2024 Происшествия

Полярники показали, як виглядає захід сонця в Атлантичному океані (фото)

Фото зробили з криголама "Ноосфера", який використовується для досліджень і опублікували на сторінці Національного антарктичного наукового центру у Facebook.

Судно "Ноосфера" для наукових досліджень Україна придбала напередодні 30-річчя своєї незалежності – 19 серпня 2021 року. Раніше воно було флагманом королівського наукового флоту Великої Британії.

Захід сонця в Атлантичному океані
 
Анастасія Чигарева/Національний антарктичний науковий центр
 
Захід сонця з криголама "Ноосфера"
Полярники зазнімкували захід сонця
Захід сонця від українських полярників
Сонце сідає в Атлантичному океані
Як сідає сонце в Атлантичному океані

За останні пів року "Ноосфера" подолала чималий шлях. 17 листопада 2023 року вона вийшла з порту Кейптауна, що у Південно-Африканській Республіці, й вирушила до Антарктиди. Судном доставили вантажі та членів експедиції до станцій "Арцтовський" та "Академік Вернадський".

Згодом криголам прийшов до чилійського порту Пунта-Аренас, звідки 15 березня попрямував до Антарктики для перезмінки річних експедицій на "Вернадському" та досліджень в Південному океані.

"13 квітня наш флагман вчергове пришвартувався в Чилі, доправивши на "велику землю" зимівників 28-ї УАЕ та сезонну експедицію. Після цього "Ноосфера" знову вирушила в Антарктику, щоб забезпечити ротацію полярників на "Арцтовському".

Нині судно вже прямує до Кейптауна, де перебуватиме до наступного антарктичного сезону", – розповіли у НАНЦ.

Підготувала: Ніна Петрович