16:21 / 07.04.2024 Происшествия

Україні не вистачає зброї, щоб зупинити ворога, - Зеленський

Україні вистачає зброї для захисту, але не для зриву контрнаступальних дій російської армії, заявив президент України Володимир Зеленський в інтервʼю телеканалу “Ми – Україна”.

“Для контрнаступальних дій у нас снарядів немає. Для захисту нашої держави – є кілька ініціатив, які почали працювати і у нас надходить зброя. Що стосується зриву контрнаступальних дій росіян – відповідної зброї не вистачає… Працювати по їхніх військових аеродромах, працювати по їхніх літаках, які б’ють нас ракетами, працювати по їхніх гелікоптерах, працювати по їхніх складах і базах – для цього є відповідний снаряд далекобійний або відповідна зброя. Ось цього нам не вистачає. Всі ці домовленості є, але тим не менш – поки так”, – сказав президент.

Зеленський також припустив, що після мобілізації додаткових 300 тисяч осіб до 1 червня росіянам знадобиться близько місяця на їхню підготовку, а також не виключив, що згодом Росія мобілізує ще більше людей.

“300 тисяч – не факт, що це кінцева кількість військових, які вони мобілізують. Друге – згідно з інформацією нашої розвідки, до 1 червня вони мають бути готові мобілізувати 300 тисяч. А потім підготовка в Росії дуже коротка, ми це бачимо по рівню підготовлених російських бійців на фронті. Тому їм знадобиться десь місяць, щоб мати такий об’єм людей.

Оскільки з дисципліною в них не дуже, може, вони й не встигнуть до 1 числа мобілізувати 300 тисяч, але ми повинні розраховувати на ті дані, які є у нас, і повинні бути готовими”, – розповів президент.

Зеленський підкреслив, що Силам оборони мало лише стримувати наступ росіян, а “бажано робити відповідні військові передумови” і “здійснювати відповідні удари по територіях зосередження російських військових, щоб їм зривати контрнаступальні дії”.

“Скажу відверто, без зайвих деталей, вся ця інформація нами передана нашим партнерам – що нам треба, щоб не тільки стримувати, а й зривати контрнаступальні дії російського окупанта”, – наголосив президент.

Він знову заявив, що на сьогодні ситуація на фронті “складна, але стабілізована, ворог не просувається”.

Підготувала: Ніна Петрович