11:40 / 04.04.2024 Происшествия

Ошукали людей на 5 млн грн: поліція затримала шахраїв-"айтішників

Фото: Ріxabay

В Одеській області затримали злочинну групу, яка за пів року ошукала людей на понад 5 млн гривень. Для цього шахраї відкрили у 2021 році фіктивну ІТ-компанію. Як повідомляє Департамент кіберполіції.

– Кіберполіцейські Одеської області спільно з працівниками слідчого управління поліції області викрили та задокументували зловмисників, які в 2021 році відкрили ІТ-компанію з розробки програмного забезпечення і вебсайт, на якому поширювали завідомо недостовірну інформацію про здійснення підприємницької діяльності, – йдеться у повідомленні.

За допомогою сайту, соцмереж та месенджерів зловмисники заманювали і пропонували українцям інвестувати у розвиток фірми, обіцяючи високі відсотки від вкладу. Також розповідали про додаткові виплати за залучення нових інвесторів.

– Для більшого введення в оману людей, яких "ловили на гачок", зловмисники попервах виплачували їм невеликі дивіденди за рахунок частини незаконно отриманих вкладів, – додається у повідомленні.

Суми вкладників коливалися від восьми тисяч до одного мільйона гривень. Після отримання "вкладу" зловмисники видалили інформацію про компанію та перестали виходити з "інвесторами" на зв'язок.

Поліцейські затримали зловмисників та повідомили про підозру за ст. 190 Кримінального кодексу України. Їм загрожує позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Підготував: Сергій Дага