22:20 / 03.04.2024 Происшествия

Татаров спробує врятувати Шила, - думка

Вищий антикорупційний суд України сьогодні обирає запобіжний захід колишньому раднику Офісу президента України Артему Шилу, який, за даними САП та НАБУ, на чолі організованої групи заволодів 94,8 мільйонами гривень при закупівлі трансформаторів.

“Як ми і попереджали захист Шила просить про закритий режим судового розгляду. Захист подає лист від Малюка: про обов’язки і дії Шила. Просить не зачитувати суддю, бо це може зашкодити діяльності СБУ і розголошення відомостей національній безпеці”, –  повідомив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Перед цим Шабунін припустив, що заступник керівника Офісу президента України Олег Татаров спробує врятувати Шила. “Чи хтось реально думає, що Шило “працював” сам на себе, “заробляв” під час війни тільки на трансформаторах і ніяк не ділився зі старшими?” – поставив риторичне питання голова ЦВК.

За його словами, Шила можуть “відмазувати за аналогічною схемою, як колись рятували Татарова”, а саме — шляхом передання справи у підконтрольні Офісу президента СБУ або ДБР.

“Також не виключаю варіант із тиском або залякуванням суддів ВАКС. Нагадаю, що Шило яскравий представник корумпованої частини СБУ, яка багато років “працює” із судами. “Працює” різними методами. Першим дзвіночком цього може стати повністю закритий розгляд “запобіжки” Шилу у ВАКС”, – додав голова ЦПК.

Шабунін підкреслив, що Шило – яскравий представник корумпованої частини СБУ, а за 10 років на переважно правоохоронних посадах він набув майна на 140 мільйонів гривень.

Нагадаємо, раніше НАБУ та САП викрили організовану групу на чолі з ексрадником Офісу президента Артемом Шилом, яка заволоділа 94,8 млн грн під час закупівлі трансформаторів для “Укрзалізниці”. За даними слідства, організовану групу створили ще у 2021 році, щоб контролювати кошти АТ “Укрзалізниця”. Впродовж червня – грудня 2022 року організатор схеми через підконтрольних службових осіб “Укрзалізниці” забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів.

Проєкт Наші гроші повідомив, що Артем Шило був призначений заступником Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України у серпні 2022 року. Зокрема, Артем Шило працював в СБУ з 2012 року, з 2016 року — у Департаменті протидії кіберзлочинам. У 2021 році він звільнився з СБУ і став радником в ОП. У серпні 2022 року був призначений заступником Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України. 13 березня 2024 року з’явилося повідомлення про те, що Артема Шила звільнили з Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ, проте він залишився працювати у структурі СБУ.

Підготувала: Ніна Петрович