22:51 / 22.03.2024 Происшествия

Окупанти завдають удари по селах на Сумщині фосфорними бомбами

Українці, які проживають у Великописарівській громаді Сумської області, потерпають від ударів фосфорними бомбами, якими стріляє зс рф. Люди не можуть купити ліки та продукти харчування. Поруч з ними по п'ять днів сидять без їжі свійські тварини.

Про гуманітарну катастрофу на Сумщині волонтерка Благодійної організації "Європейський фонд допомоги" Катерина Андрєєва розповіла на порталі "Громадське радіо".

Кілька днів тому росіяни вдарили по двох прикордонних селах фосфорними бомбами, заявила Андрєєва. Росіяни щоденно обстрілюють регіон: під час одного з останніх виїздів команда волонтерів потрапила під удар і отримала контузію. У селах зруйновано 40% інфраструктури, немає аптек, магазинів, газу, води, електрики, продуктів, — пояснила жінка журналістам.

"Ситуація дуже і дуже складна. Позавчора ми були на евакуації та потрапили під обстріл, прямо перед нами снаряд влучив у будинок. Наша команда трохи зазнала контузії, але ми поїхали за вказаними адресами, виконали всі заявки щодо евакуації", — пояснила співрозмовниця журналістів.

Зі слів волонтерки, у селах біля російсько-українського кордону досі проживає близько 300 людей. До них приїздять, щоб евакуювати. Однак люди говорять, що хочуть взяти з собою свійських тварин: кіз, корів, коней, котів та собак.

Для того, щоб врятувати і людей, і тварин, відшукали спеціальний транспорт, місця для утримання худоби, але ситуація стає все гіршою, — наголосила жінка.

"Коли ми були, то багато тварин вже були у дуже поганому стані, оскільки багато з них протягом п’яти і більше днів залишаються без води та їжі… Чимало тварин агресивні через пережитий стрес", — описала Андрєєва ситуацію.

Підготувала: Ніна Петрович