07:52 / 22.03.2024 Происшествия

Є загроза блекауту: по Україні перебої зі світлом, знеструмлено лінію до ЗАЕС

Ілюстративне фото з відкритих джерел

російська федерація вчинила масштабну атаку на енергетичну систему України за останній час. Зафіксовані влучання в об'єкти генерації і системи розподілу в різних областях.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

За його словами, зараз ворог здійснює наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час. Мето є не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни.

"На жаль, є влучання та пошкодження об’єктів генерації, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях. Орім цього, через обстріл знеструмлено одну з ліній електропередачі, що живить ЗАЕС", - зазначив міністр.

Галущенко додав, що в частині регіонів є перебої зі світлом. Енергетики вже працюють над відновленням електропостачання.

У п'ятницю, 22 березня, під час масштабної ракетної атаки на Україну о 05:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ "Дніпровська", яка з'єднує тимчасово окуповану ЗАЕС із об’єднаною енергосистемою України.

Про це повідомляє Telegram-канал Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом".

Найбільша у Європі атомна електростанція підключена до української енергосистеми лише за допомогою лінії електропередачі ПЛ-330 кВ "Запорізька ТЕС - Феросплавна".

Нещодавно лінія була відремонтована силами українських енергетиків, оскільки не працювала протягом тривалого часу через пошкодження внаслідок чергового російського обстрілу. 

"Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції", – наголосив очільник "Енергоатома" Петро Котін. 

Він наголосив, що Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – "Енергоатома", а росія має вивести зі станції своїх військових та військову техніку.

Підготував: Сергій Дага