21:15 / 13.03.2024 Происшествия

Росіяни калічать психіку українських дітей, - правозахисниця

Діти, які повернулися після російської депортації мають широкий спектр потреб.

"Це дуже залежить від ситуації, від того, де дитина перебувала, в яких умовах, але насправді - так, вони дуже потребують психологічної підтримки. Тому що вже було сказано про мілітаризацію дітей і ці всі заходи просто примусового патріотичного так званого виховання - це все дуже відображається на дітях", - каже адвокаційна директорка Центру прав людини ZMINA правозахисниця Олена Луньова.

За словами Луньової, українським дітям після російської окупації та повернення на територію країни потрібна не лише психологічна допомога, але й іншого роду підтримка.

"Вони потребують родини, фінансової підтримки та надання місця проживання, тобто тут потреба є в тому, щоб Україна комплексно включалася в подальшу підтримку цих дітей - тривалу, це така гра в довгу, тому що діти відчувають наслідки від перебування на території Росії, в російських родинах, в примушуванні до участі в різних військових формуваннях, юнармії й не тільки. Вони потребують тривалої підтримки, Україна мусить це забезпечувати стільки, скільки буде потрібно, за допомогою міжнародних партнерів це також можна робити", - підсумувала адвокаційна директорка Центру прав людини ZMINA.

Підготувала: Ніна Петрович