13:53 / 05.03.2024 Происшествия

Вибухова "посилка": СБУ затримала агента рф, який намагався підірвати поштове відділення

У Запоріжжі працівники Служби безпеки України у ході спецоперації затримали російського агента, який мав намір підірвати місцеве відділення пошти у центрі Запоріжжя за допомогою дистанційного вибухового пристрою. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"Для вчинення злочину фігурант у власному помешканні виготовив саморобний вибуховий пристрій з дистанційним керуванням. Інструкцію для виготовлення вибухівки він отримав від російської спецслужби", – повідомляє СБУ.

За даними СБУ відомо, що готовий пристрій фігурант сховав у коробках з-під фруктів, щоб потім відправити їх до вантажного відділення одного з поштових операторів. Для конспірації зловмисник планував доправити “посилку” до пункту призначення не власноруч, а через приватного перевізника.

Після отримання повідомлення про доставку “замовлення” на пошту фігурант мав привести вибухівку в дію за допомогою телефонного дзвінка.

"За наявними даними, окупанти сподівались, що підрив установи призведе до численних жертв серед цивільного населення та поширить панічні настрої у прифронтовому місті. Але співробітники СБУ спрацювали на випередження – викрили фігуранта на етапі підготовки теракту", – йдеться у повідомленні.

Окрім того, додатковим завданням російського агента було виявлення місць масового зосередження особового складу і техніки ЗСУ.

За даними слідства, ворожим агентом виявився місцевий житель Запоріжжя. На початку 2023 року його дистанційно завербував кадровий співробітник 316-го розвідцентру головного управління генштабу збройних сил росії (відомого як ГРУ). Його особу вже ідентифіковано Службою безпеки.

У разі вчинення підриву та виконання інших ворожих завдань окупанти обіцяли своєму агенту грошову “винагороду”.

Слідчі СБУ повідомили російському агенту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 (готування до вчинення терористичного акту).

Йому загрожує довічне ув’язнення.

Підготував: Сергій Дага