12:45 / 03.03.2024 Происшествия

Юрист пояснив, які ВПО зможуть отримувати виплати

Війна, яку розпочала Росія, змусила багатьох українців виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, чи можна отримувати допомогу на проживання ВПО, якщо житло зруйноване внаслідок збройної агресії РФ.

Відповідно до абз. 3 п. 5 постанови Кабміну №332 від 20 березня 2022 р. (зі змінами) допомога призначається внутрішньо переміщеним особам у яких житлове приміщення знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання) та інформація про яке внесена до Державного реєстру, або щодо якого подано документальне підтвердження органом місцевого самоврядування, а в разі його відсутності - обласною державною/військовою адміністрацією факту пошкодження/знищення житлового приміщення внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ.

Для отримання виплат ВПО необхідно:

  • внести інформацію про руйнування до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ проти України або отримати документальне підтвердження про його знищення від органу місцевої влади чи ОВА;
  • оформити довідку ВПО. Відповідно до абз. 15 п. 2 постанови Кабміну №509 від 1 жовтня 2014 р. (зі змінами) на отримання довідки мають право особи, житлові приміщення яких знищені або пошкоджені (до ступеня непридатного для проживання) внаслідок збройної агресії РФ, що підтверджується відповідним актом обстеження технічного стану житлового приміщення (будинку, квартири);
  • подати документи на отримання допомоги на проживання ВПО. Право на допомогу на проживання мають також ті особи, які раніше отримували допомогу, але відмовилися від неї у зв'язку з поверненням до покинутого місця проживання, житло яких було зруйновано після такого повернення.

Водночас при призначенні допомоги беруться до уваги майнові критерії (наприклад, наявність депозитів, купівля авто тощо). У разі відновлення житла або ж забезпечення житлом для постійного чи тимчасового проживання виплата допомоги припиняється з наступного місяця після отримання документального/офіційного підтвердження цього факту.

Проте така вимога не поширюється на дітей-сирот, дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа віком до 23 р., які прибули з тимчасово окупованої РФ території України. Цим категоріям осіб виплати будуть продовжені навіть у разі забезпечення житлом чи у разі його відновлення.

Підготувала: Ніна Петрович