23:07 / 01.03.2024 Происшествия

Польські протести призвели до посилення перевірок з боку ЄС дотримання домовленостей під час імпорту зерна з України

На тлі протестів польських фермерів Європейський Союз посилить перевірки дотримання домовленостей під час імпорту зерна з України.

Про це заявила єврокомісар з транспорту Адіна Валеан, повідомляє Reuters.

"Закриття кордонів ніколи не є гарною ідеєю, тим більше кордонів із сусідом, який так потребує сполучення. Поки угоди виконуються правильно, проблем бути не повинно, і ми працюємо над посиленням реалізації", - зазначила вона.

Валеан наголосила, ЄС має переконатися в тому, що перевізники не порушують угод та в їхньому праві на транзит.

Водночас вона підкреслила, що країни-члени Євросоюзу також могли виграти від торгівлі: за її словами, експорт автомобільними шляхами в Україну з Польщі, Румунії й Словаччини удвічі збільшився та перевищив обсяг товарів, що отримують ці держави з України.

"Це свідчить, що прикордонні країни також мають вигідний обмін", - зауважила Валеан.

Єврокомісар з транспорту додала, що у січні 2024 року транзитом пройшли 3 млн тонн українського зерна, 2,04 млн з яких - через Румунію.

Від моменту створення коридорів солідарності у травні 2022 року, Україна через них експортувала загалом 64 млн тонн зерна, олійних культур та супутніх товарів.

Українські журналісти оприлюднили розслідування торгівлі між Польщею та рф через білорусь. Розслідування про те, як Польща збільшує торгівлю з Московією через Білорусь, було опубліковано на YouTube-каналі Української правди.

Спочатку у сюжеті показали, як на прохання журналістів до польської компанії зателефонував чоловік, який представився менеджером реальної білоруської компанії. Він відкрито запропонував придбати агропродукцію з росії – ріпаковий шрот – під білоруськими документами. Навіть почувши, що це московська продукція, менеджер польської фірми попросив вислати умови поставки на електронну пошту.

У вересні 2023 року Польща після протестів фермерів заборонила ввезення ріпакового шроту з України. Проте з того часу обсяг агропродукції з Білорусі постійно зростає. Лише через три місяці після запровадження заборони на ввезення української агропродукції поляки придбали через Білорусь ріпакового шроту на 8 млн доларів.

Підготувала: Ніна Петрович