12:37 / 29.02.2024 Происшествия

Росія "засудила" понад 200 українських полонених за воєнні злочини, – УГС

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки (УГС) з прав людини Олександр Павліченко розповів, що росія відкрила понад 4000 кримінальних проваджень проти українських полонених. Понад 200 з них вже "засуджені" до різних термінів позбавлення волі за нібито вчинені воєнні злочини. Про це він повідомив в ефірі "КИЇВ24".

"Росія якраз грає у гру, не коментуючи воєнних злочинів, натомість вона пропагує скрізь злочини, які немовби вчиняє українська сторона", — зазначив Павліченко.

За його словами, росія змальовує Україну монстром, а себе – рятівником від "злочинності". Ця пропаганда спрямована як на внутрішній, так і на міжнародний ринок.

"На сьогодні відкрито понад 4000 кримінальних проваджень проти українських полонених. З них – понад 200 вже “засуджені” до різних термінів позбавлення волі. І це все – під маніпулятивними гаслами вчинення воєнних злочинів: розстріл цивільного населення, руйнування цивільного житла, цивільних приміщень", – додав Павліченко.

У лютому 2024 року почастішали розстріли українських військовополонених. Українська прокуратура найближчим часом може оголосити підозри російським військовим, причетним до цього.

Підготував: Сергій Дага