11:40 / 22.02.2024 Происшествия

Ухилення від мобілізації: ДБР завершило розслідувати масштабну схему на Київщині

Державне бюро розслідувань (ДБР) завершило розслідувати масштабну схему ухилення від мобілізації, до якої долучилися посадовці військкоматів Києва та області разом із представниками з інших областей. Про це йдеться в повідомленні ДБР.

Зазначається, що після ознайомлення сторонами захисту з матеріалами розслідування справу передадуть до суду.

ДБР спільно з СБУ викрили цю схему наприкінці 2023 року.

Цю оборудку організував колишній очільник Київського обласного військового комісаріату, який вийшов на пенсію, проте зберіг необхідні зв’язки.

"Під його контролем інші учасники злочинної організації вносили заздалегідь недостовірні дані до довідок ВЛК та військово-облікових документів про зняття чоловіків з обліку через непридатність до військової служби за станом здоров’я", — інформує ДБР.

Також учасники угруповання надавали “клієнтам” поради та вказівки щодо місць та способу перетину держкордону України.

Вартість “послуги” складала від 6 до 10 тисяч доларів США. ДБР повідомило про підозру у вчиненні 11 епізодів видачі підробних документів.

"У ході слідства з’ясувалось, що ексначальник Київського обласного військового комісаріату долучив до оборудок свого сина та колишню дружину, які нещодавно отримали підозри", — розповіли у бюро.

Іншим учасникам схеми — очільнику третього відділу Бучанського РТЦК та СП, голові ВЛК Макарівського району, експрацівнику Київського обласного військкомату раніше повідомили про підозри.

Раніше BAGNET повідомляв, що СБУ у результаті комплексних заходів у різних регіонах викрила ще три схеми незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку.  За гроші фігуранти пропонували військовозобов’язаним виїхати з України на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів, зазначалось попередньо.

Підготував: Сергій Дага