17:34 / 21.02.2024 Происшествия

Після тривалої хвороби помер Герой України Степан Хмара

У віці 86 років помер український правозахисник, дисидент та політвʼязень радянських концтаборів Степан Хмара.

Про це повідомила його дружина Роксолана.

«Мій найдорожчий у світі чоловік помер. Все. Ми всі робили все, що могли і навіть більше. Ми так хотіли, щоб він був з нами, коли проголосять нашу Перемогу! Я так хотіла бачити його щасливе обличчя! Його прекрасне обличчя! Бо він був таким красивим навіть у свої 86. Його голубі очі вже не були такими чисто голубими, але все ж бездонними. 

Він так любив Україну і українців. Він рвав свою душу і серце за неї. І Україна підніметься з попелу, вона Воскресне! Я знаю…» — написала жінка. 

Напередодні Степан виставив допис у Facebook, де наголосив, що інформація про його смерть «дещо перебільшена». Тоді він перебував у лікарні. Утім, які саме проблеми зі здоров'ям мав правозахисник, не зазначалося.

Степан Хмара народився 12 жовтня 1937 року в селі Боб'ятин, що на Львівщині. У радянські часи працював лікарем-стоматологом, водночас брав участь у дисидентському русі та розповсюджував самвидав та іншу заборонену в СРСР літературу.

Вперше його затримали у 1975 році, втім, невдовзі відпустили через відсутність доказів. Вже за 5 років, у 1980-му, за політичну та правозахисну діяльність Хмару засудили до 7 років ув'язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання. Покарання відбував у таборах на Уралі. 

У 1987 році Степан Хмара повернувся в Україну, де став одним із керівників Української гельсінської спілки. У 1990 році став депутатом Верховної Ради від «Народного руху України».

У незалежній Україні продовжив політичну карʼєру — був народним депутатом від «Української консервативної республіканської партії» та «Батьківщини».  

Підтримував Революцію на граніті, був учасником Помаранчевої революції, а після Революції гідності, у 2015 році, оголосив голодування на підтримку політв'язнів Лук’янівського СІЗО. Критикував чималу кількість представників влади, зокрема експрезидента Петра Порошенка та чинного главу держави Володимира Зеленського  

Нагороджений званням Героя України з орденом Держави, також має орден Свободи та орден князя Ярослава Мудрого.

Підготувала: Ніна Петрович