13:44 / 20.02.2024 Происшествия

У справі Гринкевичів – новий фігурант: правоохоронці викрили "посередника" у мільярдних контрактах Міноборони

У резонансній справі родини Гринкевичів, яких підозрюють у розкраданні мільярдних коштів Міноборони, нові ексклюзивні подробиці. Як стало відомо, у родинній "схемі" Гринкевичів, схоже, були і співучасники – два львівських підприємства, у яких один спільний директор. Про це свідчать як дані джерел СтопКору у правоохоронних органах, так і окремі деталі постачання товарів для МО, ДСНС та Нацгвардії, що стали відомі після аналізу отриманих редакцією документів.

Як стало відомо редакції СтопКору з власних джерел у правоохоронних органах, встановлено особи "посередників", які допомагали укладати структурам з орбіти Гринкевичів контракти з силовими органами й проводити кошти. І головними співучасниками "схеми", згідно з наявними матеріалами, можуть бути посадові особи таких львівських підприємств як ПП "УП Ренесанс" та ПВТП "Акрополіс", які ймовірно вступили в змову з Гринкевичами.

Так, як виявили правоохоронці, впродовж 2022-2023 року службові особи ПП "УП Ренесанс" та ПВТП "Акрополіс" за попередньою змовою із Гринкевичем Ігорем Володимировичем та його сином Гринкевичем Романом Ігоровичем, які контролюють групу підприємств ТОВ "Трейд Лайнс Рітейл", ТОВ "Будівельна компанія Сітіград", ТОВ "Перспектива "МІСТО БУД", ТОВ "Будівельний Альянс Монтажпроект" шляхом здійснення фінансово-господарських операцій між пов’язаними суб’єктами господарювання завищили ціни на товари військового призначення, зокрема: бронежилети, захисні шоломи, рюкзаки, розгрузки, одноразовий посуд тощо, які в подальшому постачались згідно з оборонними контрактами на адресу військових частин.

В ході аналізу документації було встановлено, що сума договорів, укладених вищевказаними суб’єктами господарювання зі структурами МО, НГУ та ДСНС, перевищує 1 млрд грн.

Як свідчать матеріали справи, представники даних комерційних структур (зокрема, ПП "УП Ренесанс" та ПВТП "Акрополіс"), внаслідок реалізації товарів за завищеною вартістю, отримали колосальні бюджетні кошти. В подальшому ці гроші були перераховані на рахунки підприємств, ФОПів та фізичних осіб, які їм підконтрольні, нібито для придбання будівельних матеріалів, товарів, послуг, а також у якості надання фінансової допомоги. Дані операції мають ознаки фіктивності, а кошти, схоже, були використані ділками для забезпечення власних потреб, індивідуального збагачення та умисного завдання шкоди економічній безпеці України.

Лише задокументовані збитки від "схеми" продажу товарів оборонного призначення за завищеною вартістю становлять понад 65 млн грн.

Як стало відомо СтопКору, наразі за вказаним фактом зареєстровано кримінальне провадження і наразі здійснюються слідчі дії, спрямовані на подальше документування протиправної діяльності.

Варто наголосити на тому, що за даними інформаційно-аналітичних платформ, керівниками і підписантами ПВТП "Акрополіс" виступають Євген Джура та Андрій Панечко. Останній так само є й директором ПП "УП Ренесанс".

Дані з відкритих джерел, що доводять те, що Панечко є керівником та підписантом обох вищеназваних компаній

Крім того, за даними наших джерел, організовувати "родинну схему" Андрію Панечку ймовірно допомагали сини Володимир Панечко і Микола Панечко, а також його помічник - Андрій Прохоровський.

Володимир і Микола Панечки

До рук редакції СтопКору також потрапили окремі договори і цінові пропозиції, укладені "Акрополісом".

Контракти, що були укладені “Акрополісом''

Аналіз цих документів підтверджує, що вказані субʼєкти системно завищували ціни на товари військового призначення, зокрема: бронежилети, захисні шоломи, рюкзаки, розгрузки, одноразовий посуд тощо, які в подальшому постачались згідно із оборонними контрактами на адреси військових частин. Загальна сума цих договорів - понад мільярд гривень.Що відомо про цих "посередників"?

Учасники схеми не відмовляють собі у розкішному способі життя. Так, Євген Джура має БМВ Х-6 чорного кольору 2020 року й мотоцикл Harley Davidson 2020 року випуску.

Такими транспортними засобами володіє Євген Джура

За даними реєстрів, Андрій Прохоровський має офіс у Києві, володіє на Київщині маєтком у с. Кодаки, а у Львові - готелем "СВ". Він пересувається на Лексусі LS білого кольора з київською реєстрацією. Згідно з даними судового реєстру, він також є фігурантом кримінального провадження 12022000000000510 від 13.06.22 року за ч. 4 статті 190, ч. 2 статті 209 ККУ.

Чим відомий Андрій Прохоровський

Трохи детальніше про цю справу:

За наявними у правоохоронних органів даними житель міста Києва, Андрій Прохоровський імовірно організував у 2022 році протиправну схему імпорту та продажу в Україні шоломів та бронежилетів неналежної якості за завищеною вартістю, які в подальшому були поставлені Міністерству оборони України внаслідок чого було нанесено шкоду національній безпеці України.

Зазначимо, що Прохоровський створив ТОВ "РА.ДА" та ймовірно увійшов в довіру до представників ТОВ "Перспектива містобуд", ТОВ "Будівельний альянс монтажпроект", ТОВ "Сіті град" та уклав з ними договори на постачання бронежилетів з Китаю та шоломів з Кореї, оскільки останні мали діючі контракти з Міноборони на постачання засобів захисту.

Загалом протягом 2022 року ТОВ "РА.ДА" у вказаний спосіб імпортувало та реалізувало 29840 шт бронежилетів та 28500 шт шоломів на суму близько 500 млн грн. Прохоровський також фіктивно завищив видатки на логістичні послуги доставки вказаних товарів. Також відомо, що Прохоровський А.С. ймовірно використовує чорнову бухгалтерію та фінансово-господарську документацію.

Встановлено, що 20 серпня 2022 року ТОВ "РА.ДА" імпортувало в Україну шоломи в кількості 10 тис штук.Станом на дату перетину кордону в ТОВ "РА.ДА" не було сертифіката кінцевого споживача "Енд Юзера" - Міністерства оборони України.

За даними наших джерел, саме через Прохоровського та його ТОВ "РАДА", яке фігурує в згаданій кримінальній справі, Панечки завозили з Китаю каски і бронежилети для "схеми" з Гринкевичами. При чому логістикою цих постачань та всіма перемовинами разом з Прохоровським, за даними наших джерел, займався безпосередньо Володимир Панечко.

Члени родини Панечків теж "засвітились" завдяки дорогому способу життя і проблемам із законом.

Так, за даними джерел, Микола Панечко їздить на БМВ Х-6 чорного кольору 2022 року випуску і БМВ-7 чорного кольору теж 2022-го року, Володимир Панечко на Мерседесі Е-класу з київською реєстрацією 2022 року і БМВ-5 білого кольору 2022 року, а Андрій Панечко – на Тойота Прадо.

Автомобілі Миколи Панечка (зліва) і Володимира Панечка (справа)
Розкішні автомобілі сімейства Панечків
Розкішні автомобілі сімейства Панечків

При цьому відомо, що 17 квітня 2023 року Андрій Панечко на даному авто втрапив у "пʼяне" ДТП.

Як свідчить витяг з ЄРДР, Панечко-старший також є фігурантом справи про зловживання впливом і розкрадання бюджетних коштів компанією "Акрополіс" за контрактами з Міноборони.

Витяг з ЄРДР у справі, де фігурує Панечко

Варто додати, що, за даними джерел у Державній прикордонній службі, з початку 2022-го по 2024 рік Володимир Панечко неодноразово виїжджав за межі України (Швейцарія, Італія - Рим і Мілан, та ОАЕ) автомобілями Audi RS-5 Volkswagen Artion та BMW-7, як водій благодійної організації, що нібито здійснює автомобільні перевезення.

Інформація щодо перетину кордону Володимиром Панечко (дати і авто)

Тож постає питання: чи дійсно Панечко-молодший займався волонтерством, чи це суто прикриття для можливості безперешкодно залишити територію країни й уникнути відповідальності? Особливо у контексті викритої правоохоронцями "схеми".

Варто нагадати, що Гринкевич-молодший, який "прикривався волонтерством", ймовірно, так само, як і Панечко, вже виїжджав за межі України, а наразі, після всеукраїнського розголосу про корупційні справи його родини, Романа було оголошено у розшук і зрештою затримано.

Редакція СтопКору і надалі продовжуватиме стежити за перебігом цієї гучної справи й розкривати нові деталі та обставини. Наші журналісти вже готують до виходу відповідне розслідування та оприлюднять відео, що підтверджують факти виїздів Володимира Панечка за кордон, а також на яких машинах він це робив і куди саме прямував. Крім того, буде надано фото, яке засвідчує місячний відпочинок фігуранта в Об'єднаних Арабських Еміратах. Ми також покажемо відеокадри на підтвердження близького спілкування родин Панечків і Гринкевичів (насамперед, Володимира Панечка і розшукуваного Романа Гринкевича) та тісних зв'язків між ними.

Нагадаємо, ми вже повідомляли проте, що у скандальній справі львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича є ще одне кримінальне провадження – наразі голова родини перебуває у СІЗО.

Так, наприкінці 2023 року його було затримано і було відкрито ще одне кримінальне провадження. Це підозра у спробі і пропозиції дачі хабаря одному з керівників Головного слідчого управління ДБР. Зі слів слідчих, хоч він і отримав ще одну підозру, "за пропозицію хабаря і дачу безпосередньо можна на 8 років позбутися волі".

Як повідомлялось раніше, правоохоронці наразі встановлюють куди і як саме родина Гринкевичів виводили мільярд гривень, ймовірно вкрадених у військових. Аналітики СтопКору припускають, що кошти могли "відмиватися" і через мистецтво вже колишньої нареченої Романа Гринкевича, Соні Морозюк. Тож аналітики і розбиралися у подробицях відкритої кримінальної справи та використанні коштів.