22:22 / 05.02.2024 Происшествия

Журналісти переконані, що за ними стежила СБУ

Незаконне стеження за командою Bihus.Info проводила Служба безпеки України, а саме — Департамент захисту національної державності.
 
Про це йдеться у відео проєкту, який отримав відеозаписи з камер готелю і встановив учасників стеження. 

До стеження у СБУ залучити близько 30 людей, стверджують журналісти. За день до зібрання Bihus.Info в заміський комплекс, корпоратив проводили люди, які бронювали будинки на одноразові сім-карти, приїжджали на номерах прикриття і привозили із собою великі валізи.

Камери стеження комплексу та свідчення працівників доводять, що перед вʼїздом команди у готель чоловік, на ім'я Ігор, двічі приїжджав оглядати комплекс та з іншими людьми, зокрема, фотографував фасад. Він хотів провести корпоратив за день до тренінгу Bihus.Info і заселитися, зокрема, у ті номери, які забронювала команда. 

Цей корпоратив почався 26 грудня близько 17 години, однак вже о 21 Ігор почав виводити частину людей. Адміністраторка комплексу наголосила на дивній поведінці клієнтів під час заходу: вони притихали, коли підходив офіціант.

27 грудня уранці команда Bihus.Info почала приїздити до комплексу на тренінг. А вже наступного дня до комплексу приїхали ще кілька груп людей на відпочинок, а також ще раз забронювали будинок на іншу дату. 

Як стверджують журналісти, це було потрібно, щоб зняти камери спостереження. Зокрема, ці камери встановлювали за настінними вішаками та маскували під пожежні сигналізації.

Як стверджує проєкт, чоловік, який приїздив до проведення корпоративу і був на ньому — Ігор Кравченко. У підписах його номера телефону, зокрема, вказують СБУ та ДЗНД. 

Також проєкт загадав про Євгенія Коноваленка. Стверджується, що раніше він подавав декларацію як службовець СБУ, а також журналісти заселяли його, коли чоловік заходив у будівлю Департаменту. 

Серед учасників стеження — Тарас Садовник — працівник Служби безпеки України, який перевівся до Деператменту, кажуть журналісти. Ще одна зі згаданих, яка потрапила на камери запису комплексу, регулярно з'явилася неподалік будівлі ДЗНД. 

Жоден з встановлених не прокоментував Bihus.Info причетність до стеження за командою. 

Окрім того, 31 січня з СБУ звільнили голову Департаменту захисту національної державності Романа Семенченка. Bihus.Info поспілкувались з експосадовцем — він не заперечив причетність ДЗНД до цієї операції.

Підготувала: Ніна Петрович