11:02 / 22.01.2024 Происшествия

СБУ затримала агента рф, який наводив ракети на шпиталі ЗСУ в Миколаєві

У понеділок, 22 січня, стало відомо про затримання шпигуна, який працював з рф та допомагав наводити ракети на шпиталі українських військових у Миколаєві. Про це повідомляє Служба безпеки України в Telegram.

"Служба безпеки затримала ще одного інформатора спецслужб рф, який збирав розвіддані про Сили оборони у Миколаєві. Насамперед ворога цікавили локації військових шпиталів та інших медзакладів, де проходили лікування та реабілітацію українські захисники", – зазначається у повідомленні.

Окрім того, зловмисник намагався виявити місця базування бойових підрозділів ЗСУ та з’ясувати про наявне озброєння. Він “малював” для агресора схеми оборонних пунктів поблизу ключових мостів, якими могла рухатись військова техніка Сил оборони.

За попередніми даними, росіяни розраховували отримати потрібну інформацію для подальшого ракетно-дронового удару по військовій інфраструктурі обласного центру. Для виконання ворожих завдань фігурант об’їжджав місто на власному автомобілі та приховано фіксував локації “потрібних” об’єктів.

"Завдяки оперативному реагуванню Служби безпеки було зірвано плани агресора щодо серії повітряних атак на об’єкти українських оборонців", – додається у повідомленні.

За даними слідства, російським шпигуном виявився співробітник місцевого комунального підприємства. Чоловік потрапив у поле зору загарбників через свої прокремлівські погляди, які оприлюднював у соцмережах. В анонімних чатах зловмисник звітував та надавав електронні карти з позначками.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру:

  • за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Зазначається, що наразі "шпигун" перебуває під вартою, йому загрожує 12 років тюрми.

Підготував: Сергій Дага