18:10 / 19.01.2024 Происшествия

Журналісти зробили власне розслідування про своїх переслідувачів

Щонайменше три десятки людей могли бути залучені до стеження за журналістами команди Bihus.Info.

Денис Бігус повідомив про перші результати редакційного розслідування історії  про стеження за його командою і розповів, що редакція запланувала на 27 грудня робочий тренінг із відпочинковою частиною ввечері. Однак за тиждень до їх прибуття в етнографічний комплекс "Українське село" під Києвом, де відбувалась новорічна вилазка і стеження за співробітниками редакції, до готелю прибув чоловік, якого цікавили нетипові речі – як от де стоїть ялинка, як розташовані обігрівачі… І він же забронював на 26 грудня ті ж самі номери, у яких мала відпочивати команда, а також сауну, де планував відпочивати колектив.

«26 грудня персонал комплексу спостерігав найдивніший корпоратив: 30 людей замовкали щоразу, коли в ресторан заходили офіціанти. Ймовірно, ці ж люди встановили камери у готельних номерах нашої команди, а також і в сауні», - розповів Бігус.

Члени команди потім пригадували, що бачили у своїх кімнатах блоки,  схожі на пожежну сигналізацію, однак коли журналісти приїхали ще раз глянути на номери, таких «приборів» там не було.

«Наша команда — це здебільшого дівчата. Які переодягалися, ходили в душ, в сауну. З цього боку ситуація виглядає ще мерзеннішою», - підкреслив Денис Бігус.

Також він розповів, що після їхнього виселенні інший дивний чоловік знову намагався забронювати номери, де ночували члени редакції, вочевидь аби забрати записуюючі пристрої, однак в усі потрапити не змогли. Таким чином камери продовжили фільмувати відпочинок абсолютно непричетних до команди, випадкових людей, порушуючи їхнє право на особисте життя .

Денис Бігус підкреслив що не має жодних претензій до ресторанного комплексу та не підозрює його власників чи працівників у чомусь. При цьому зазначив, що СБУ та Нацполіція, які відкрили справи за фактом перешкоджання діяльності журналістів, випередили його та колег та вилучили усі офіційні записи із території комплексу. В тому числі і заїзду підозрілих осіб напередодні їхнього відпочинку.

Також керівник команди зазначив, що вражений, скільки людей та ресурсів було спрямовано на стеження за командою Bihus.Info.

Зазначимо, Bihus.Info також повідомили, що ресурс “Народна правда”, на якому 16 січня розмістили відео з прихованою зйомкою і прослушкою команди, видалив зі свого сайту новину, а відео більше не доступне на їхньому ютуб-каналі – за за лінком на ютубі вказано, що користувач закрив свій обліковий запис.

Також журналісти з’ясували, що люди, вказані співробітниками редакції сайту «Народна Правда», включно з головною редакторкою медіа, — вигадані особи. А їхні фотографії згенерував штучний інтелект.

Повідомили: Ніна Петрович