18:08 / 09.01.2024 Происшествия

Таксисту довелося попрощатися з грішми через російську мову

Таксист, що не обслужив пасажирок, послуговуючись державною мовою, отримав штраф у розмірі 3400 грн.

Таке рішення прийняв уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, повідомила пресслужба мовного омбудсмена.

Він заявив, що штраф поки не сплачений, а також підтвердив, що по кожному з таких фактів проводиться претензійна робота і у тому випадку, коли вони підтверджуються, використовується увесь арсенал Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Повідомляється, що у 2023 році на адресу уповноваженого надійшло 3692 звернень громадян про порушення ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що на 30% більше ніж у 2022 році. Тоді було зафіксовано 2846 таких звернень.

26 жовтня 2023 року мережею почало ширитися відео, на якому таксист попросив покинути автомобіль після того, як дві пасажирки попросили його обслуговувати їх українською мовою. Тоді уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь відреагував на інцидент, заявивши, що таксисту «не вдасться уникнути покарання».

У відповідь водій назвав їх «хворими людьми».

Він зазначив, що водій таксі порушив статтю 30 ЗУ "Про забезпечення функціонування української мови як державної", відповідно до якої мовою обслуговування споживачів за замовчуванням є державна мова.

Підготувала: Ніна Петрович