11:04 / 29.11.2023 Происшествия

Сумнівні компанії бізнесмена Крючкова підозрюють у розкраданні коштів на харчування для ЗСУ

Сумнозвісний колишній депутат Київради Леонід Крючков, незважаючи на те, що переховується від слідства за кордоном, продовжує контролювати цілу низку компаній, які підозрюються у махінаціях із коштами для забезпечення харчуванням ЗСУ. За даними lenta.ua, компанії, кінцевим бенефіціаром яких є Крючков, цього року отримали контрактів Міноборони на понад 9 млрд гривень.

В офісах цих компаній у багатьох регіонах України правоохоронці наразі здійснюють численні обшуки.

«Проте цікаві не суми, - пише видання, - а деталі: замість вершкового масла постачальник закупив небезпечний для здоровʼя спред на основі пальмової олії і продавав його Збройним Силам втричі дорожче, аніж його реальна ринкова вартість».

Мається на увазі, зокрема, компанія ТОВ «АТОМСЕРВІС». Ця ж компанія раніше лише для одного з підрозділів поставила харчів на суму, меншу від контрактної на 5 млн гривень. Окрім махінацій із фінансовою звітністю, у підрозділ було поставлено м’ясні та рибні консерви сумнівної якості, які не пройшли обов’язкової перевірки у лабораторіях Міноборони.

Разом з «Атомсервіс» називаються також ТОВ «РЕКТАН», ТОВ «АРХІМАГІР», ТОВ «АРМІСЕТ» та інші. Але саме «Атомсервіс» відіграє одну з ключових ролей.

Як раніше повідомляли ЗМІ, «Атомсервіс» на ринку забезпечення ЗСУ продуктами харчування заступила компанію «Військсервіс-Волонтер», яка до початку повномасштабного вторгнення контролювала 85% цих контрактів.

Слідчі СБУ відносять фірми «Атомсервіс», «Ректан», «Ресурс-Сервіс КМ» та «Військсервіс-Волонтер» до однієї групи. Цю групу неофіційно називали також «генерал-єнакієвські» через те, що вона була підконтрольна міністру оборони часів Януковича Михайлу Єжелю та кримінальному авторитету Юрі Єнакієвському.

Нагадаємо, влітку інтереси «Атомсервіс» на торгах Міноборони із забезпечення ЗСУ харчуванням на друге півріччя активно лобіювала членкиня Антикорради при МО Дана Ярова. Попри задокументоване попередження про небезпечність цієї компанії, Ярова це попередження проігнорувала і допомогла «Атомсервіс» виграти 8 з 22 тендерів на загальну суму 7,21 млрд гривень.