09:52 / 29.11.2023 Происшествия

Корупція у Вікіпедії: Розслідування скандальних адміністраторів Goo3 та Yakudza

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Українська Вікіпедія, відома як найбільше джерело достовірної інформації, нещодавно опинилася у вирі сумнівів і підозр. З дослідження, проведеного нашим відділом журналістських розслідувань, випливає, що велика частина з 1,3 мільйона статей на цьому ресурсі можуть бути забруднені корупцією та махінаціями. Роботу десятків тисяч волонтерів, що наповнюють Вікіпедію поставлена під сумнів через зловживання групи користувачів з адміністративними правами. Про це пише видання "Новини Києва".

Детальне дослідження беклогу виявило тіньову скоординовану діяльність тандему адміністраторів – користувачів з нікнеймами Goo3 та Yakudza. Ці два адміністратори, які повинні були бути гарантами істини, замість цього перетворилися на архітекторів дезінформації, маніпулюючи змістом статей на свій розсуд і, ймовірно, для власної вигоди. Серед зловживань було виявлено численні видалення критичної інформації про політичних діячів і сфабриковані історії, призначені для покращення іміджу, прихована реклама, нерозголошений конфлікт інтересів та навмисне введення оману, спираючись на недостовірні джерела.

На перший погляд, Назар Токар (Goo3), власник маловідомого медіа-ресурсу та YouTube-каналу, публічно використовує свою роль адміністратора для посилення власної репутації в соціальних мережах і медіа.  Він активно рекламує свій статус, можливо, щоб надати собі більше ваги в очах потенційних замовників послуг із прихованого коригування інформації на Вікіпедії.

Анатолій Луцюк, відомий як Yakudza, є ветераном Вікіпедії та обіймає високу посаду бюрократа та уже більше як 20 років займає посаду адміністратора без переобрань. Його дії також вказують на можливу упередженість, зловживання повноваженнями та приховані платні редагування.

Тандем використовує свій адмінресурс у вікіпедії для видалення дискредитуючої інформації зі статей про певних політичних діячів і додавання недостовірної інформації, яка поліпшує імідж політиків. Це ставить під сумнів не тільки їхню діяльність як модераторів, але й загальну довіру до енциклопедії як цілісного ресурсу.

Перейдімо до конкретних кейсів. У статті про “регіонала” Вадима Столара адміністратор Goo3 видалив згадку про те, що “Партія Регіонів” є проросійською. Хоча зазвичай у десятках інших сторінок він додає це слово, часом зовсім недоцільно. Також Назар Токар додав несуттєві дані (т.з інформаційний шум) щоб розбавити негатив у статті. Приблизно в цей же час (серпень 2023) активно попрацював друг Goo3 – адміністратор Yakudza, який видалив зі статті про Вадима Столара неприємну для “клієнта” згадку про “Батальйон Монако” (ред. – Столар фігурує у журналістських розслідуваннях як учасник “батальйоу Монако”).

червоним виділено редагування, де Goo3 видалив зі статті – “проросійська”, “московського патріархату”, тощо

Коли ж інші редактори повернули на сторінку Столара критичні факти та деталі різних можливих корупційних схем, то Goo3 та Yakudza залишили ці зміни неперевіреними, попри те що спостерігають за сторінкою та отримують сповіщення про усі зміни. Така вибірковість в редагуванні статей засвідчує, що навіть система, заснована на принципах волонтерства та відкритості, не застрахована від корупції та прихованих платних редагувань.

До слова, Yakudza також неодноразово був  помічений у статті про Юлію Тимошенко, де видаляв “незручну” інформацію, а також у статті про Медичний  канабіс, де він видаляє наукові дослідження про користь медичного канабісу у лікуванні військових, та, очевидно, лобіює позицію Ю. Тимошенко щодо неприпустимості легалізації.

З беклогу Вікіпедії випливає, що типовою поведінкою Goo3 є видалення дискредитуючої інформації з одних статей та додавання такої до інших, що може включати імовірний подальший шантаж, щоб такий негатив прибрати. Звісно ж, мова йде про політиків та інших відомих персон, які дбають про імідж та готові платити тисячі доларів за зміну ключових формулювань у статті.

На сторінці Арсенія Пушкаренка Назар Токар додав інформацію про те, що депутат власним коштом відремонтував автомобіль та передав його для роботи у зоні АТО. Хоча у джерелі сказано, що це робилося за гроші волонтерів, а не його особисто. Загалом подібна інформація для енциклопедії є незначущою і зазвичай її видаляють. Власне, після цього додавання дії Goo3 скасував інший адміністратор. При цьому сам Goo3 часто видаляє подібні тези в інших статтях. Тож замовникам – все, а ворогам – закон.

(адміністратор Goo3 додає рекламу на сторінку А. Пушкаренка)

А от у статті про український сервіс доставки Zakaz.ua адміністратор Goo3 додав інформацію, що вона працює у росії, а саме у москві. При цьому як джерело вказав посилання на додаток з аналогічною назвою у Google Play Zakaz.ru, де немає свідчень про те, що компанія якось пов’язана з Україною. Додавання цієї інформації згодом скасував інший адміністратор. Проте намагання зіпсувати репутацію українському відомому сервісу доставки може мати пояснення: Goo3 очікує, що до нього, як до відомого в пресі адміністратора Вікіпедії, звернеться хтось із компанії Zakaz.ua за допомогою. Інакше, навіщо додавати завідомо неправдиву і компрометуючу інформацію?

Масштаб прихованих платних редагувань простежуємо і в подальшому втручанні Yakudza у статті про політиків і IT-компанії. Його дії з захисту статей від видалення і додавання позитивної інформації, які можуть служити інтересам певних осіб, ставлять під питання цілісність редакційної політики Вікіпедії та принципу того, як обирають адміністраторів.

У статті про IT-компанію ELEKS можна побачити “роботу” адміністратора Yakudza. Він захистив її від видалення та додавав “позитивну” інформацію. А у статті про колишнього регіонала та представника проросійської ОПЗЖ Вадима Столара, пригадуємо, що він таку інформацію видалив.

Вернімося до Goo3. Ще одним цікавим кейсом просування та реклами компаній на Вікіпедії є стаття про стримінговий сервіс Restream. Токар додав цю статтю в українську “Вікіпедію”, а також іспанську та португальську. З двох останніх статті згодом видалили як спам. Далі кориитувач Goo3 створив в українській “Вікіпедії” статтю про маловідомого оператора азартних ігор “Fortuna Entertainment Group”. Згодом цю сторінку видалили як рекламну.

скріншот з іспанської вікіпедії де роз’яснюється причина видалення: spam cross-wiki, тобто використання вікіпедії для спаму і просування

 Спільна діяльність цього дуету стала особливо очевидною, коли вони координували зусилля для захисту та просування певних сторінок, включаючи вебсайт Tokar.ua, ігноруючи вимоги спільноти та засади Вікіпедії. Статтю про сайт Tokar.ua вперше номінували на видалення через низьку значущість. Сам Goo3 попри конфліт інтересів проголосував проти, а відтак Yakudza захистив цю статтю, пославшись на те, що сайт дуже значущий для вікіпедії. Втім у 2023 році вікіпедійна спільнота повторно запропонували вилучити сторінку і зрештою після дискусії її видалив незалежний адміністратор.

Ці випадки висвітлюють лише верхівку айсберга у тіньових маніпуляціях, які відбуваються у надрах Вікіпедії. Вони є сигналом тривоги для спільноти бюрократів, адміністраторів та читачів, нагадуючи, що у часи, коли фейки стають все більш хитромудрими, важливо піддавати сумніву будь-яку інформацію, навіть якщо вона походить з надійних джерел. Це також вказує на потребу постійної ротації та виборів нових адміністраторів задля ретельного контролю та прозорості в редакційних процесах Вікіпедії, щоб запобігти подібним зловживанням у майбутньому.