19:10 / 27.11.2023 Происшествия

ЗСУ варто повчитися у рашистів будувати захисну лінію, - думка

Українським військам, які проривають лінію оборони росіян, необхідні надійні фортифікаційні споруди в тилу, щоб мати можливість маневру та укриття від контратак ворога.

Проте, на цей момент, свій аналог "лінії Суровікіна" Україна так і не побудувала, розповів військовий експерт, голова Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

"Нам необхідна свої система фортифікаційних споруд, тому що часто у суспільстві, серед військових та експертів задаються питанням, чому у нас немає свого аналога "лінії Суровікіна". Наші бійці особливо на "гарячих" напрямках - наприклад Бахмут - просто змушені вгризатися в лінію оборони противника", - сказав Бадрак.

За його словами, раніше, можливо, були складнощі зі спеціалізованою інженерною технікою, але зараз можливості для створення таких укріплень в нас є, не кажучи вже, що для їхнього будівництва можуть підійти й деякі види комунальної техніки. Тому, зараз важливо, щоб такі укріплення будувалися позаду наших сил, що йдуть на прорив.

"Завжди потрібно замислюватися над перспективами, оцінювати не лише позитивні, а й не дуже позитивні сценарії. Нехай навіть уявимо гіпотетично, що росіяни, скориставшись моментом, припустимо, затримка західної допомоги чи інші складності, а також відновивши частину старої радянської техніки і за рахунок маси людей знову спробують піти на прорив чи розширити лінію фронту. У такому разі, вони повинні обов'язково "вдаритись лобом" об наші оборонні споруди", - наголосив експерт.

Нам потрібно готувати інженерні загородження, а також мінувати окремі позиції на той випадок, якщо доведеться тактично відійти за захищені позиції і вже звідти завдавати контрударів, прориваючись вперед.

"При цьому, важливо мати на увазі, що нам було вкрай невигідно спочатку лізти саме в симетричну війну, яку нам нав'язували росіяни - війна третього покоління - лоб у лоб з великою кількістю людей і техніки. Для Сил оборони України - це невигідний варіант. Нам потрібні асиметричні дії, кинджальні дії, активне маневрування з використанням високоточної зброї", - резюмував Бадрак.

Підготувала: Ніна Петрович