13:08 / 26.11.2023 Происшествия

У музей Голодомору передані деякі кримінальні справи часів геноциду (фото)

Міністерство внутрішніх справ передало Музею Голодомору оцифровані копії понад 1000 кримінальних справ періоду Геноциду, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, в архівах збереглися численні свідчення людей, які підтверджують вчинення жорстокого та цинічного злочину проти людяності – геноциду голодом. 

Він опублікував деякі цитати зі свідчень:

"Під час голоду в 1920-21 роках сім’я наша – батько, мати, два брати і сестра – померли, і я залишилася сама. Мені тоді було 18 років [...] В 1931 році я вступила до колгоспу ім. Чубаря і відтоді працюю там. Сім’ї в мене немає, живу самотньо.

У квітні місяці (не пам’ятаю, якого числа), я повернулася з роботи додому, вже було темно. Коли зайшла в хату й освітила її, то там побачила хлопчика віком 8-9 років, який за моєї відсутності щось шукав. Я звернулася до нього: "Навіщо ти прийшов і що шукаєш?" Хлопчик відповів: "Я шукав хліба…"

 Фото Ігора Клименка

"Є випадок, що колгоспниця с. Рекеченец Юзвак Наталка зарізала і з’їла своїх двох дітей, одну ще на Пасху. Зараз хто її запитає, де твої діти, нащо ти їх з’їла, вона каже: "Не твоє діло, не могла на їхню муку дивитись і нужди мене заставили це зробити. А ви розстріляйтте мене, хай я не мучусь, ось до чого голодна смерть доводить".

Клименко каже, що майже сто років потому ворог не відмовився від своєї мети – знищити нашу ідентичність, відібрати свободу і позбавити незалежності. 

"Засоби все ті ж – терор та геноцид. Депортація наших дітей, катування і вбивства, руйнування пам’яток, знищення наших полів. Ретельно збираємо докази, документуємо всі воєнні злочини окупантів. Вони обов’язково за все відповідатимуть", – сказав міністр внутрішніх справ.

Підготувала: Ніна Петрович